LEHÚZÁS

Végre ki­de­rült, mi­lyen a jó is­ko­la­táska!

Hiába van rajta Spi­der­man, ő nem védi meg a gye­re­ked hátát! Sok eze­rért is lehet rosszat venni!

Ne hagyd elcsábulni a gyereked: egy életen át nyögheti, ha a jó helyett a divatosat választja. Az iskolatáskák legendásan nehezek – ha rosszul oszlik el a terhelés, az hónapok alatt gerincferdüléshez vezethet. Heti 5 napon át cipeli, ezért nagyon nem mindegy, van-e benne például merevítés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

forrás: Pinterest
forrás: Pinterest

A szakember tanácsa:

Olyan hátitáskát keressünk, ami kicsivel a nadrág korca felett a csípőn is támaszkodik. Ez egyenletesebben osztja el a terhelést, a csípőt kicsit előrebillenti, a vállpántokkal pedig hátrébb húzza a vállat, így a görnyedt gerincet magától kiegyenesíti

– tanácsolja Mogyorósi Katalin, a Sportkórház gyógytornásza.

Elképesztő súly

Már az ombudsman is vizsgálódott az iskolatáskák súlya miatt: kevés iskolában lehet bent hagyni a könyveket, pedig a gyerekeknek délután 4-ig bent kell lenniük.

Ezért mindennap cipekednek: a másodikosok táskája 4,5-5 kg, a harmadikosoké 5 kg, a negyedikeseké pedig 5,5, a felsősöké pedig 6,5 kg naponta - ebben pedig a tornacucc, az úszófelszerelés vagy az uzsonna súlya nincs is benne!

Ez azt jelenti, hogy

a gyerekek akár a testsúlyuk 20%-át meghaladó súlyt kénytelenek cipelni, ami az egészségügyi határérték felett van,

azaz mindenképpen rosszat tesz a testüknek.

Eközben a címlapon

Íme a tippek:

1.    Ne legyen keresztpántos!

Ez a típus nem osztja el rendesen a súlyt, viselője testének csak egyik oldalát éri a folyamatos terhelés. Persze ez a veszély akkor is fennáll, ha a rendes hátizsákot csak az egyik vállára veszi, mondván, hogy úgy vagányabb, vagy kényelmesebb.

2.    Legyen merevített!

Ha maga a táska puha zsák, abban nehéz egyenletesen eloszlatni a súlyt, ráadásul könnyebben gyűrődnek-szóródnak benne a cuccok.

3.    Legyen húzható!

Ha hajlandó ilyet viselni, nagyon praktikus lehet az a táska, aminek a gurulós bőröndökhöz hasonló kerekei és fogantyúi vannak. Így a 25 kilós kisiskolásodnak nem kell a 6-8 kilós táska súlya alatt támolyognia.

4.    Legyen strapabíró!

Ha azt szeretnéd, hogy kihúzzon egy egész tanévet, próbálj olyat keresni, aminek erősített az alja, hiszen elég gyakran vad helyeken és elég vadul fog landolni. A sötét novemberi délutánokra gondolva pedig nem árt, ha fényvisszaverő csíkok is vannak rajta.

5.    Lehet akár profi is!

A legideálisabb talán nem is a klasszikus iskolatáska, hanem a félprofi túrazsák lenne, ám kifizetni és a gyerekekkel elfogadtatni is nehéz.

A piszkos anyagiak

Az árak nagyon erősen szórnak: a legolcsóbb darabokhoz már 5-6000 Ft-tól hozzájuthatunk, de ezeknek sajnos nem jósolunk túl sok tanévet. Jó minőségű, a gyerekeknek is tetsző táskák 12-15000 Ft körül vannak, de a határ természetesen a csillagos ég: ha van rá keret, több tízezret is elkölthetünk augusztus végén – csak az iskolatáskára...