KIAJOBB

Végre egy remek vá­lo­ga­tott, ki kell jutni az olim­pi­ára

Min­den vá­ra­ko­zást fe­lül­múlva, a he­te­dik he­lyen vég­zett a ma­gyar női ké­zi­labda-vá­lo­ga­tott a fran­cia­or­szági Eu­rópa-baj­nok­sá­gon. Kim Ras­mus­sen együt­tese szer­dán 31-29-re győzte le az esé­lye­sebb­nek tar­tott Ro­má­niát.
  • Szerző: st

A magyar válogatott négy győzelmet aratott az Eb-n: a horvát, a spanyol, a német és román együttes is pont nélkül maradt Kovacsics Anikóék ellen. A lebonyolítás miatt azonban így sem lett elődöntős a nemzeti csapat, hiába volt ugyanannyi pontja, mint a továbbjutó románoknak.

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?
Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy így sikerült a torna. Folyamatosan fejlődött a csapat, de szomorú vagyok azért, hogy ilyen sok szép eredménnyel, ilyen ellenfelek legyőzésével sem jutottunk tovább

- mondta el a románok legyőzése után Kim Rasmussen a Nemzeti Sportnak.

A sok sérülésnek is köszönhetően, nagyon megfiatalított csapat bizonyította a kontinensviadalon, hogy a következő években számolni kell vele a nagy tornákon. A mieink átlagéletkor alapján is a 7. helyen végeztek az Eb-n.

Az biztos, hogy a jövő évi világbajnokságon már egy kiugró szereplés sem lenne meglepő a magyar válogatottól, így pedig összejöhet az olimpiai kvalifikáció. A legutóbbi két ötkarikás játékokról lemaradtak a női kézisek.

Kim Rasmussen ütőképes csapatot rakott össze
Kim Rasmussen ütőképes csapatot rakott össze

A tokiói olimpiára a rendező Japán mellett a kontinensbajnokok és a világbajnok jut ki, mellettük pedig 6 csapatnak lesz esélye olimpiai selejtezős tornáról kvalifikálnia magát. Ehhez a vb-n a 2-7. helyen kell végezni, de ez az Eb-győztes és vb-győztes ismeretében változhat. A vb-selejtezőket egyébként ma sorsolják ki, a mieink kiemeltek lesznek.

A mienk egyébként abban az esetben is részt vehetnek az olimpiai selejtezőkben, ha nem lesznek az első hétben a vb-n. Ha a legjobb hétben zárnak azon csapatok, akik az Eb-n megelőzték a hetedik magyar együttest, akkor az Eb-helyezés miatt lehet ott a selejtezőkön a magyar gárda. A 2012-es londoni olimpiai selejtezőkre a hollandok Eb-nyolcadik hellyel váltották meg a jegyüket.

Eközben a címlapon

Jó esély van tehát az olimpiai selejtezők eléréséhez. A románok ellen szenzációs játékot bemutató magyar válogatottnak pedig helye van az olimpia mezőnyében.