SÁRGACSEKK

Végre egy jó hír: ennyi­ért főz­he­tünk ma­szek­ban pá­lin­kát

Li­te­ren­ként 700 fo­rin­tot kell le­szur­kol­nunk ahhoz, hogy a cef­rénk­ből va­lódi házi kis­üs­tit főz­hes­sünk.
  • Szerző: F. G.
Továbbra is lehet maszekban pálinkát főzni, de adójegy kell hozzá (Fotó: MTI)
Továbbra is lehet maszekban pálinkát főzni, de adójegy kell hozzá (Fotó: MTI)

Az Európai Bíróság még tavaly áprilisban kaszálta el azt a magyar gyakorlatot, hogy évente 50 liternyi pálinkát saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni.

Most itt a jó hír: továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés legális lehetősége. Ugyanis a brüsszeli bürokraták leszerelésére bevezetik a párlatadójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól – mondta Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője. Egy párlatadójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.

EZT OLVASTAD MÁR?
A főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál.