ÚTISÚGÓ

Vége! San­torini most tény­leg be­ke­mé­nyí­tett

A görög San­torini, en­gedve az ál­lat­vé­dők­nek, el­til­totta a túl­sú­lyos tu­ris­tá­kat a sza­ma­ra­go­lás­tól a szi­ge­ten. Az ál­la­tok jo­gait védők fő in­doka az volt, hogy az utóbbi idő­ben egyre több állat ke­rült ge­rinc­sé­rü­lés­sel vagy nyílt tö­rés­sel ál­lat­or­vos­hoz.

A teraszos kialakítású, vulkanikus görög szigeten hagyományosan szamárháton vezetik körbe a turistákat a főbb látványosságok között, ami nem is lenne baj, csakhogy a látogatók között egyre több a súlyosan elhízott vendég. A görög törvényalkotók az erősödő felhangok nyomására végleg elkötelezték magukat az állatok védelme mellett, és egy új törvénycsomagot alkottak meg a szamarak jóléte érdekében.Ennek értelmében a Santorini szigetén élő négylábúak ezentúl nem cipelhetnek 100 kilogrammnál nehezebb súlyt, illetve a súlyuk egyötödénél nehezebb terhet.

A gyors változás azután következett be, miután túlsúlyos aktivisták jelentkeztek szamaras túrára, hogy saját szemükkel megtapasztalhassák, mi történik az állatokkal. Így derült ki, hogy az állatok túlhajszoltan is egyre nehezebb terhet kénytelenek cipelni a meredek emelkedőkön hosszú órákon keresztül, a hét minden napján, pihenőidő, víz és védelmet adó istálló nélkül, sokszor nyílt sérülésekkel, sebekkel a hátukon a rosszul illeszkedő nyereg miatt.

A mesés Santorini sziget teraszos kialakítású, vulkáni meredélyeiről és vakítóan fehér házairól ismert. Az emberek szállítását a lépcsős kaptatókon, ahol az autók már nem tudnak közlekedni, szamarakkal végzik. Nézd meg a világ legszebb szigeteit itt!