ÚTISÚGÓ

Védd magad sza­u­ná­val a stressz és a ví­ru­sok ellen!

A sza­u­nák­nak szám­ta­lan vál­to­zata lé­te­zik, leg­több­jük a római bi­ro­da­lom óta nép­szerű, nap­ja­ink­ban pedig re­ne­szán­szát éli ez az egész­sé­ges ki­kap­cso­ló­dás.

A szaunázás szokása nagyon régi keletű. Az ősidőkben már a maják, az inkák, sőt az amerikai indiánok is a mai finn szaunák elődeiben óvták magukat a fertőzésektől, erősítették immunrendszerüket. Érdemes ezt a szokást mindenkinek megtanulnia.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hallottál már a felöntésről?

A felöntés vagy szauna szeánsz általában finn szaunában történik, ahol 10-12 ember kényelmesen elfér. A kezdet semmiben sem különbözik a hagyományos szaunázástól, mindenki lepedőben és papucs nélkül ül a padon. A nedves fürdőruha és a vizes papucs a szaunák réme, amellett, hogy viselőjének is kellemetlen, tömény baktériumforrás.

A legegészségesebb a fürdőruha nélküli szaunázás, amire már egyre több hazai szállodában (link: http://www.utisugo.hu/gyogyturizmus/szallas) is van lehetőség, de vannak gyógyfürdők, ahol külön női és férfi szauna biztosítja a diszkréciót.

Amikor mindenki kényelmesen elhelyezkedett, megjelenik a szauna mester egy törölközővel vagy zászlóval, hogy még forróbb hangulatot teremtsen. Alapesetben a mester, miután növelte a páratartalmat és a hőmérsékletet odabenn, törölközője segítségével a vendégek felé csapja a forró gőzt, ezzel segítve elő a méreganyagok távozását a szervezetből.

A kellemes beszélgetés, viccelődés, vagyis egy teadélutánhoz illő társasági élet megteremtése elengedhetetlen elme a show-nak, hiszen a szauna a stressz oldásáról is szól, a szeánsz ezt pedig csak tovább fokozza. Ha a kellő hangulat már megvan, jöhet a felöntés, amikor is a mester egy fa merőkanállal vizet önt a forró lávakövekre, így hevítve tovább a kabint, majd a törölközővel felkavarja a levegőt, így a forróság és a hűsítő szellő váltakozása libabőrözésre készteti a testet.A szauna mester a szeánsz alatt nem pusztán a méreganyagok távozását segíti elő, de a libabőrrel együtt fokozza a boldogsághormon termelődését is, ezzel a lelki nyugalom megteremtését és az ellazulást segíti. A körülbelül negyed óráig tartó rituálénak igen sok válfaja létezik attól függően, hogy milyen vizet öntenek az izzó parázsra, vagy éppen a szauna mester mivel dörzsöli be a résztvevőket. 

Folyhat a sör, olvadozhat rajtunk a csokoládé, de az is lehet, hogy jégkockákat görgetnek rajtunk, attól függően, hogy mit szeretnének elérni a szauna szeánsszal. Az egyes rituálék hatása fokozható, ha egymás utáni megfelelő sorrendben használjuk, de ez már a szauna mester szakterülete.

Eközben a címlapon

 

Összesen tizenkét féle szeánsz közül választhatunk, léteznek különböző aromás-illóolajos felöntések, jeges praktikák, csokoládés, mézes szeánszok és sörrel kényeztető forró szauna show-k is. Bármelyiket is választjuk nem csak kellemes élményben lesz részünk, de sokan teszünk egészségünk és jó közérzetünk megőrzéséért is.