INSIDER

Ret­teg­nek a ma­dár­influ­en­zá­tól: var­jú­te­te­mekre buk­kan­tak Sze­ge­den

Több var­jú­te­te­met ta­lál­tak a sze­ge­diek. A kör­nyék­be­liek attól tar­tot­tak, hogy ma­dár­influ­enza pusz­títja az ál­la­to­kat.

Külsérelmi nyomot nem találtak azokon a varjakon, amik a szegedi Szabadkai út 500 méteres szakaszán holtan feküdtek. A város lakói a delmagyar.hu szerint aggódni kezdtek: madárinfluenza pusztítja a szárnyasokat?

Szakértők szerint kicsi az esélye, hogy erről lenne szó. A varjak egymással aligha érintkeznek, nappal külön-külön repülnek, éjszaka pedig mindig van közöttük legalább fél méter távolság.

EZT OLVASTAD MÁR?

Nagy eséllyel a szemétben való turkálás okozhatta halálukat!

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt hetekben több tucat hattyútetemet találtak egy Zala megyei bányatóban. Nagyjából negyven elhullott madárra bukkantak. A vizsgálat kimutatta, hogy pusztulásukat madárinfluenza okozta. Emiatt is kezdhettek el félni a szegedi lakók.

– Erős a gyanúm, hogy bélelzáródás okozhatta a varjak halálát. Mivel ezek a madarak mindig a szeméttelepen turkálnak, könnyen esznek meg olyat, ami a pusztulásukat okozza – mondta a -nak Dr. Molnár Gyula ornitológus.

– A varjak nem hordozói a madárinfluenza vírusnak, nem úgy mint a vízimadarak, így kicsi az esélye, hogy emiatt hullottak el a szegedi varjak – magyarázta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a -nak.