OTTHONKA

Van még ott­hon régi szó­da­pat­ro­nod? Mu­tat­juk, mit csi­nálj vele

Már csak el­dob­ható szó­da­pat­ront lehet kapni. A gyártó meg­szün­tette a vissza­vált­ha­tót, mert annak gyár­tása költ­sé­ges és egyéb­ként is alig van rá igény a PET pa­lac­kos, bu­bo­ré­kos ás­vány­vi­zek vi­lá­gá­ban. De mit te­gyen, aki­nek akad még ott­hon ilyen?
  • Szerző: ripost

A hazai gyártó a Répcelakon működő Liss Kft saját honlapján jelentette be, hogy megszünteti az ikonikusnak számító visszaváltható szódáspatronok és habpatronok gyártást. A boltokban még a készlet erejéig kapható, az üres patronokat pedig március 31.-ig veszik vissza.A gyártással az év végén leálltak és januárban már csak az egyszer használatos eldobhatót gyártják.

Fotó: Markovics Gábor
Már nem volt rá igény

A Kft legalább tizenöt éve tervezi a technológia váltást, mivel a készen kapható PET palackos bubis vizek mellett a hagyományos szódás patronokra alig van igény. Míg négy évtizede évi 300 millió darab patront értékesítettek, ez mostanra 10 millióra csökkent.  Az új termék ára természetesen megemelkedett, 1290 Ft-ba kerül. A tejszínhabot szifonban, patronnal készítők is felkészülhetnek a változásra. A mostani 5 helyett 10 darabos lesz az eldobható habpatronokat tartalmazó doboz.  A gyártó ígérete szerint a minőség is javult. Az új, eldobható patronok gáztöltetét több mint 30 százalékkal növelték. A biztonságosabb zárású új patronok 5 évig is megőrzik a minőségüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Újabb szelektív hulladék?

Fotó: Balogh Máté

A visszaváltható patron egyébként magyar specialitás, kizárólag itthon értékesítette a vállalat, mert külföldön nem volt rá igény. Határainkon túl az egyszer használatos patron van forgalomban és immár januártól nálunk is. Lehet, hogy ezzel tovább nő az ökolábnyom? Az eldobható patron ugyanis egy újabb hulladék, amiről egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük.