INSIDER

Vál­to­zás a ma­gyar bí­ró­sá­go­kon - sok em­bert érint­het

Egyre több ma­gyar­or­szági bí­ró­sá­gon nyí­lik mód arra, hogy az új, egy­szerű mód­szert hasz­nál­ják. A Ri­post be­mu­tatja az új rend­szert!

Egyre több magyarországi bíróságon nyílik mód arra, hogy távmeghallgatással hallgathassák ki a vádlottakat, illetve a tanúkat. Sőt, az új rendszerrel elkerülhető a beidézettek és a bizonyítékok utaztatása, csökkenthető a szökésveszély, s egy-egy tárgyalás során akár több magyar és külföldi bíróság is összeköthető.

Óriás képernyők, kamerák, monitor, érintőpanel: a XXI. század okos megoldásai már a bíróságok munkáját is hatékonyan segítik. A vadonatúj, bírósági távmeghallgatási rendszert elsők között a előtt leplezték le a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A technika segítségével elkerülhető az állampolgárok utaztatása, könnyebb a védett tanúk kezelése, de akár a tolmács is bejelentkezhet egy másik városból, miközben videokonferenciás kapcsolatban van a bíró egy másik, akár külföldi kollégájával. Sőt, az új rendszerrel felvétel készíthető a tárgyalásról, melynek visszanézése hitelesebb képet ad a papír alapú jegyzőkönyvnél

–ismerteti az idén felavatott bírósági távmeghallgatási rendszert a -nak dr. Péter Zoltán János, az Elektronikus Eljárások főosztályvezető-helyettese.

Fotó: Keller Mátyás
Kapcsoljuk a börtönt!

Számos büntetés-végrehajtási intézet is része a titkosított csatornájú rendszernek, így a fogvatartottak is élőben kapcsolhatók, anélkül, hogy komoly biztonsági feltételek mellett utaztatni kellene őket, esélyt adva egy esetleges szökési kísérletre.

„A védett tanúk esetén a távmeghallgatási rendszer képes torzítani a védett tanú arcát és hangját, így személye nem kerül nyilvánosságra, de nagy segítséget jelent a 14 éven aluli tanúk kihallgatása esetében is. A képtorzítás egyébként csak a nagy képernyőn látható, a bíró a saját asztalán lévő kis monitoron torzítás nélkül látja a megszólalót" – sorolja az előnyöket.

Bizonyítékok a rendszerben

A rendszer szemléltetése érdekében dr. Péter Zoltán János a Pesti Központi Kerületi Bíróságról egyetlen gombnyomással kapcsolja az Egri Törvényszéken dr. Schmidt Péter kollégiumvezetőt.

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás
Időt, költséget és emberi erőforrást is spórolunk a technika segítségével. A kamera nemcsak a másik tárgyalóterembe nyújt betekintést, de általa a papír alapú dokumentumok, fényképek, tárgyak megmutatása is lehetséges. A speciális, erre a célra tervezett kamera képét tökéletes minőségben lehet látni a másik végponton 

–árulja el, majd leveszi az óráját és a szerkezet elé helyezi. A budapesti képernyőn tökéletesen látszik a tárgy, annak apró sorozatszáma is gond nélkül leolvasható. A távmeghallgatási rendszer további előnye, hogy nemzetközi bűnügyi esetekben is alkalmazható, akár külföldi tanúkról, akár külföldi bíróságokkal való együttműködésről van szó.

Külföldi példák alapján készült

A bírósági távmeghallgatási rendszer kialakítása előtt már működő, külföldi rendszereket tanulmányoztak, majd azok tapasztalatait figyelembe véve alakították ki a költséghatékony, magyarországi modern rendszert. Kiderült: a távmeghallgatáshoz nem szükséges technikai személyzet, a bíró maga kezeli az egyszerű irányító panelt.

„A használata könnyen megtanulható, akár egy-két gombnyomás is elegendő egy tárgyalás alatt. Nagyon okos a rendszer, ha sok résztvevős konferencia zajlik, akkor automatikusan annak a képét mutatja, ahol a mikrofonba beszél valaki"

– árulja dr. Péter Zoltán János.

Fotó: Keller Mátyás

Jelenleg Magyarországon 72 tárgyaló alkalmas a rendszer befogadására. A végpontok telepítése folyamatos, a cél, hogy minden bíróságon legyen lehetőség távmeghallgatásra.