KÜLFÖLD

Job­bol­dali for­du­lat­tól ret­teg Eu­rópa li­be­rá­lis elitje

Bár még négy és fél hónap van hátra az eu­ró­pai par­la­menti vá­lasz­tá­so­kig, a bal­ol­dali po­li­ti­ku­sok már most meg­kon­gat­ták a vész­ha­ran­go­kat. A sors­döntő vok­so­lást meg­előző fel­mé­ré­sek azt mu­tat­ják, hogy va­ló­ban több­ségbe ke­rül­het­nek a be­ván­dor­lást el­lenző erők.
  • Szerző: WM

Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a migráció az európai parlamenti választás fő kérdése lesz, ugyanis ez egy olyan téma, amely mélységében alakítja át a teljes európai politikát. A május végén esedékes voksolást megelőző közvélemény-kutatások a magyar miniszterelnök szavait támasztják alá. 

Németországban például az Alternatíva Németországért nevű párt az előrejelzések szerint megduplázhatja az öt évvel ezelőtti eredményét. Akkor a választók 7,4 százaléka voksolt rájuk, idén ez az arány elérheti a 15 százalék közeli értékeket is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Feltehetőleg a legnagyobb vesztesek a német szocialisták lesznek, akik több mint tíz százalékkal érhetnek el rosszabb eredményt 2014-hez képest.

Hollandiában Geert Wilders iszlámellenes pártja lehet az egyik nagy nyertes, a felmérések szerint 20 százalékot is meghaladó voksot söpörhet be. Franciaországban az unióellenes Marine Le Pen pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat. Könnyen lehet, hogy az Emmanuel Macron ellen hetek óta tartó tüntetések hatalmas választási sikert hoznak majd a Le Pennek és pártjának. Olaszországban szintén a bevándorlást élesen elutasító Északi Liga áll az élen, ők akár a szavazatok 34 százalékát is magukénak tudatják.

Az Északi Liga vezetője az a Matteo Salvini, akit tavaly Orbán Viktor a politikai hősének nevezett.
Marine Le Pen (balra) Matteo Salvini (középen) és Geert Wilders (jobbra)
Marine Le Pen (balra) Matteo Salvini (középen) és Geert Wilders (jobbra)
Fotó: AFP

Az előbb említett pártok a Nemzet és Szabadság Európája nevű európai frakcióba tartoznak, és eddig ők alkották az európai parlamentben a legkisebb frakciót 34 képviselővel. Az előrejelzések egészen szédületesek, a becslések szerint május után akár már 60 képviselővel is rendelkezhetnek. Európában ráadásul kialakulóban van egy Róma-Varsó tengely, amely hosszú évtizedek után méltó kihívója lehet az Európát uraló Párizs-Berlin tengelynek. Az olasz-lengyel szövetségről Orbán Viktor azt mondta, hogy ez az egyik legnagyszerűbb fejlemény, amivel indulhatott az év.

A becslések arra engednek következtetni, hogy a választások után a legnagyobb frakciót továbbra is az Európai Néppárt alkothatja, amely a jelenlegi 172 helyett akár 186 képviselőt is delegálhat majd az Európai Parlamentbe. A legnagyobb vesztesek a szociáldemokraták lehetnek, akik 50 képviselői helyet is elveszthetnek. Persze négy és fél hónap még nagyon hosszú időnek számít, főleg abban a politikai helyzetben, amiben ma élünk. Március végén még egy Brexit is vár ránk, amely az egész politikai életet a feje tetejére állíthatja.

Az azonban így is jól látható, hogy az európai emberek pár év alatt elpártoltak azoktól a baloldali pártoktól, amelyek támogatják a migrációt, és inkább azon pártok mellé álltak, amelyek fontosnak tartják a nemzeti szuverenitást és elutasítják az illegális bevándorlást.

Eközben a címlapon