POLITIK

Min­den, amit eddig tudni lehet a met­ró­ban tör­tént rob­ban­tás­ról

Ter­ror­tá­ma­dássá nyil­vá­ní­tot­ták a metró rob­ban­tá­so­kat Orosz­or­szág­ban. Mi­ni­mum 14 ha­lottja, és 20 sé­rültje van a me­rény­let­nek.
  • Szerző: R.A.

Az első hírekkel ellentétben, nem kettő csak egy detonáció történt. Magyar sérültje nincs a támadásnak.

EZT OLVASTAD MÁR?

Magyar idő szerint, délután fél kettőkor robbanás történt a szentpétervári metró két megállója között. A Tyehnologicseszkij Insztyitut és a Szennaja Ploscsagy megálló közötti szakaszon a szerelvény egyik kocsijában történt a detonáció.Az érintett két metrómegálló a városközpontban van. Az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. Mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A városban fontos esemény zajlott, hiszen Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen Szentpétervár mellett találkozott Alekszandr Lukasenóval.

A robbantás után, a teljes metróhálózatot lezárták. Az átvizsgálás közben, egy másik vonalon is találtak egy pokolgépet, Ploscsagy Vossztanyijánál.

A merényletben, kilencen vesztették életüket, és mintegy húszan sebesültek meg. A beszámolók szerint, egy 2-300 gramm trotil erejének megfelelő bomba robbant fel. A szerelvény ezután kigurult a Tyehnologicseszkij Insztyitut peronjára. Azonban a hírügynökségi fotók alapján, mindkét állomásról hoztak ki sebesülteket. A Twitteren közzétett képek is két megállót ábrázolnak, de a robbantott szerelvény csak az egyik megállónál látszik. A sérültek és az áldozatok csak a Tyehnologicseszkij Insztyitutnál voltak.

A metró a robbantás után is tovább robogott, melyért utólag a szerelvény vezetőjének lélekjelenlétét dicsérték, hogy nem megállt az alagútban, hanem tovább haladt az égő járművel is. A Nyomozati Bizottság szerint, ezzel életeket mentett meg, ugyanis ha megáll, további áldozatokat is szedhetett volna a detonáció utáni tűz és füst.

Eközben a címlapon

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információja szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta az MTI szerint a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután. Menczer Tamás szerint csak 3 magyar diák volt a városban. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy „érthető módon óriási a káosz”. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak. A miniszterelnök azt írta: "Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén".