RIPOSTER

Vajon álcázva, civil autóból is mérhet a rendőr? Itt a válasz

Sokan felháborodtak, hogy a rendőrök civil autóban mértek a napokban, főként az autópályákon. Vajon traffipaxolhat a rendőr lesből? Ha épp sebességet mér, beállhat a forgalomtól egyébként elzárt területre?
  • Szerző: RIPOST

Körbeszáguldotta a sajtót a hír, hogy jelöletlen rendőrautókból is vadásznak a szabályszegőkre a hazai hatóságok. A Hegylakók.hu olvasói készítettek képeket hazai civil rendőrautókról, melyek a leírás szerint egy ideig követik a motorosokat, hogy rögzítsék a szabálysértést, majd megelőzik, és a sötétített ablakok mögül megvillannak a kék és piros fények.

Volt, aki felháborodott, sokan pedig úgy vélték, hogy ez nem szabályos, mert azt hitték, hogy csak felmatricázott, villogós autóból mérhetnek a rendőrök.

A %% utánanézett: bárhogy álcázhatják magukat a rendőrök sebességmérés közben! Ráadásul ez nem is új gyakorlat, korábban is mértek civil autókból, a cél a gyorshajtók kiszűrése!

Nincs rá jogszabály, hogy a sebességmérő berendezést a közlekedők számára jól látható helyen kell elhelyezni

– kezdte a %%-nak dr. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, aki hangsúlyozta: a forgalmat nem akadályozhatják!

„A traffipax álcázására sincs irányelv vagy tiltás, erről a kezelő vagy annak parancsnoka dönt. Azt viszont a KRESZ kimondja, hogy a mérés a gyalogos- és járműforgalmat nem akadályozhatja”

– magyarázta a szakember, utalva arra, hogy az úttest kellős közepére azért nem lehet kitenni traffipaxot.

A rendőrök sebességmérési módszereiről a %% napilap szerdai számában olvashatsz részletesen! Keresd az újságárusoknál!

Speedmarathon: minden 100. autós hajtott gyorsan
Kedd reggel fejeződött be a 24 órás sebességmérés: egy összeurópai akció részeként 744 magyar rendőr több mint 1000 mérőponton 464 437 járművet ellenőrzött, és 4268 sebességtúllépést mért. Minden megyében és a fővárosban is mértek, a mérőpontok helyét jelentős részben a lakossági javaslatok alapján jelölték ki.