INSIDER

Vadak fosztogatnak a kertvárosokban

Betörnek a kertekbe és a nyári lakokba, feldúlják a temetőket, élelmet és búvóhelyet keresnek maguknak a vadak, ezzel hatalmas gondot okozva. Mint arról csütörtökön beszámoltunk, Sirok óvodájában szarvasok garázdálkodtak. A vadászok szerint túlszaporodtak az állatok, az állatvédő magas kerítést javasol.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mindent felzabáltak a vadak a kertemben!

– panaszolta a %%-nak a Mihálygergén élő 72 éves Telek Endre.

"A szarvasok rendszeresen bejárnak fosztogatni, eddig úgy 100–150 ezer forintos kárt okoztak. Amikor az egyik reggel kinéztem az ablakon, azt láttam, hogy legalább nyolc őz legel a kertemben, rágják a gyümölcsfákat… Teljesen kiborultam! Mivel közvetlenül az erdő alatt van a földem, különösen nehéz felvenni velük a harcot."

A szomszédaim már feladták, inkább a kisboltba mennek zöldségért. Lassan kezdem én is belátni, hogy nem érdemes termelnem, hiszen nem marad érintetlen semmi a kertemben!

"Kerítéssel vettem körbe a telket, de amikor a szarvasok át akarták ugrani, ráestek, összetörték, és így már könnyedén át tudták lépni. Csak idő kérdése volt, hogy a legközelebbi lakomára a társaikat is magukkal hozzák. Legalább két mázsa káposztám lett oda, a kukoricára se volt gondom, teljes egészében felzabálták a termést. Az almafát és a körtefát körbe rágták, a szilvát lerázták… Okos állat a szarvas, nekidörzsölték az oldalukat a fának, és a leeső szilvát felfalták."

Endre megerősítette a kerítést, és vadriasztót is felszerelt, mindhiába, másnap ismét megjelentek a szarvasok a kertjében. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a rókák is beszöktek a kertbe és megölték az összes tyúkot.

"Na, akkor hívtam a vadászokat! Nekem ne mondja senki, hogy a vadászat csak úri passzió, ha nem vadásznak, túlszaporodnak a vadak és mindent tönkretesznek. De nem biztattak sok jóval, meg van kötve a kezük, és lakott területen csak külön engedéllyel lőhetnek ki vadat."

Takács Attila fővadász szerint az ő területükön, Füzesgyarmaton is túlszaporulat van.

Nálunk leginkább szarvasok és őzek látogatják a kerteket, ezt kiküszöbölni teljes mértékben nem lehet.

"Tapasztalatunk szerint általában a gyengébb gidák merészkednek be az emberek területére. Ha ezt jelzik nekünk, befogjuk őket, és elengedjük az erdőben."

Marton András állatvédő szerint ebben a hideg időben a vadgazdálkodóknak jobban kellene etetniük a vadakat.

Nem találnak maguknak élelmet, amikor esik a hó, ezért húzódnak be lakott településekre

– vette védelmébe a szarvasokat, őzeket.

Hogy miért szeretik a vadak a temetőket, és hogy mi lehet a megoldás, kiderül a pénteki napilapból!

címkék: