KÜLFÖLD

V4NA: Ter­ro­rista ve­zér­rel de­di­kál­ta­tott az ENSZ kü­lön­meg­bí­zottja

Jan Kubis, volt szlo­vák kül­ügy­mi­nisz­ter, aki je­len­leg az ENSZ fő­tit­ká­rá­nak Li­ba­non­nal fog­lal­kozó kü­lön­meg­bí­zottja Twit­te­ren adta hírül, hogy ta­lál­ko­zott és hosszas meg­be­szé­lést foly­ta­tott a Hez­bol­lah ter­ror­szer­ve­zet má­so­dik em­be­ré­vel, Naim Qas­sem­mal.
  • Szerző: ripost

A találkozó során Kubis még egy dedikált könyvet is kapott.

Izrael külügyminisztériumának szóvivője, Emmanuel Nahshon sokkolónak nevezte Kubis találkozóját Naim Qassemmal. Szerinte külön sértő az Libanon és az egész régió számára, hogy

EZT OLVASTAD MÁR?

egy terrorista által írott könyvvel dicsekedett az ENSZ szlovák különmegbízottja.

Kubis a hét elején osztotta meg a Twitter nevű közösségi oldalon, hogy találkozott a Hezbollah második emberével és hosszas, nyitott megbeszélést folytattak egymással. A Hezbollah több országban, köztük az Európai Unióban is terrorszervezetként van számon-tartva.

Idén márciusban Amerikában, New Yorkban a bíróság elítélte a 34 éves Ali Kouranit, aki a Hezbollah nevében kívánt fegyveres támadást végrehajtani többek között a JFK Nemzetközi Repülőtéren. Kourani Libanonban született, de az Egyesült Államokban élt.

Az Al Arabiya információi szerint több Hezbollah kiképzőtáborban is részt vett.

Kourani letartóztatásának a napján az amerikai hatóságok egy másik férfit is őrizetbe vettek. Samer El Debek-et Michiganben fogták el a hatóságok, a feltételezések szerint ő is a Hezbollah kötelékébe tartozik.

A terrorszervezet az Egyesült Arab Emírségekben is a címlapokra került idén májusban, amikor a Hezbollah-hoz tartozó négy férfit ítéltek életfogytig tartó börtönre amiért terrortámadást szerveztek az ország fontos szimbólumai ellen.

Eközben a címlapon

Emellett a The Arab Weekly arról is beszámolt, hogy a csoport aktívan tevékenykedik a gazdasági válság által sújtott Venezuelában is, ahol az iparminiszter, Tareck El Aissami ellen indult vizsgálat, mert a gyanú szerint szövetkezett a Hezbollah-hal.

A vád kitér arra is, hogy El Aissami és családja segített a Hezbollah-nak Venezuelában megtelepedni, de emellett

az ország drogbáróival is együttműködött.

A Hezbollah Európára is komoly veszélyt jelent, hiszen ez a terrorszervezet okolható a 2012-es bulgáriai robbantásért is, amelyben hatan meghaltak és 32-en megsebesültek.

Jan Kubis mégis büszke arra, hogy ennek a szervezetnek a második legfontosabb emberétől kap dedikált könyvet, amelyet minden bizonnyal elolvas, annak ellenére, hogy Naim Qassem és a Hezbollah az európai polgárokra is óriási veszélyt jelent.