KÜLFÖLD

V4NA: Sza­ba­don kó­szál­hat a ter­ro­rista

A német nem­zet­vé­delmi hi­va­tal mun­ka­tár­sai "ke­tyegő bom­bá­nak" tart­ják a sza­lafista né­ze­te­ket valló Ugur S.-t. Hiába fo­lyik el­lene ter­ro­riz­mus miatt bün­te­tő­el­já­rás, mivel nin­cse­nek el­lene fel­hoz­ható "egy­ér­telmű bi­zo­nyí­té­kok", ezért az Isz­lám Állam har­cosa sza­ba­don kó­szál­hat Né­met­or­szág­ban.
  • Szerző: ripost

A focus.de hírportálra hivatkozva a V4NA azt írja, Ugur S. szabadon terjesztheti radikális szalafista nézeteit, Mönchengladbachban több fiatal követőt is maga köré gyűjtött.

Annak ellenére, hogy a terrorelhárítás bizonyítékokkal rendelkezik, hogy Ugur S. nemzetbiztonsági veszélyt jelent az országra nézve, csak nehezen lehet ellene fellépni.

A férfi alkalmanként dzsihadistának hívatja magát, az észak-rajna-veszfáliai ügyész pedig militáns iszlamistaként tartja számon. Információik szerint a többszörösen büntetett előéletű 34 éves Ugur S. az Iszlám Állam egykori harcosa volt.

Ugur S. a közé a 250 észak-rajna-veszfáliai veszélyt jelentő iszlamista közé tartozik, akik a terrorelhárításnak a legfőbb problémát jelentik. Az elmúlt években összesen 1050 iszlamista utazott ki Németországból, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. Közülük 350-en meghaltak, egyharmaduk viszont visszatért. Csak a Rajnánál és a Ruhr-vidéken 2018 óta 85 visszatérőt tartanak számon, köztük 20 nőt és 19 gyermeket.

Ugur S. tevékenységét nem tudják megállítani. Az ügyészség már 3 éve is folytatott ellene eljárást, súlyos állam elleni erőszakos cselekmény előkészítése miatt. A düsseldorfi bíróság azonban úgy döntött, hogy

nem áll rendelkezésre elég bizonyíték, hogy megállapítsák, hogy Szíriában harcokban vett részt.

Szerintük a történteket csak „kitalálta”, hogy henceghessen szalafista körökben.

Nem sokkal később a német szövetségi bűnügyi hivatal megküldte Ugur S. Iszlám Államhoz való kötődéséről szóló bizonyítékot, de már késő volt. A törvények szerint nem lehet valakit kétszer ugyanazért beperelni.

Eközben a címlapon

Azonban, hogy a vádlott erőszakra hajlamos, az bebizonyosodott 2016-ban, amikor súlyosan bántalmazta jegyesét és annak 11 éves kisfiát.

Ugur S. a fiút megkorbácsolta, lábán és nyakán hosszú kendővel megkötözte úgy, hogy fennállt a megfulladás veszélye. Eközben nevetve vetette oda áldozatának, hogy Szíriában a gyerekeknek sokkal rosszabbat kellett a kiállniuk, mert veréssel lettek jó harcosok.

A fiú terhes anyját késsel kínozta, megvágta, hasba rúgta, fojtogatta. A 2 év 9 hónapos börtönbüntetéséből 2018. március 14-én szabadult, és újból a hatóságok figyelmébe került.

Ugur S-nél a kitoloncolás fel sem merülhet, mivel Németországban született, német állampolgár.