INSIDER

V4NA: Rend­kí­vüli kor­mány­fői ta­lál­ko­zót tar­ta­nak Bu­da­pes­ten a V4-ek

Rend­kí­vüli kor­mány­fői ta­lál­ko­zót tart csü­tör­tö­kön Bu­da­pes­ten a négy vi­seg­rádi or­szág. Az in­for­má­lis meg­be­szé­lés célja össze­han­golni a cseh, a len­gyel, a ma­gyar és a szlo­vák ál­lás­pon­tot a közös je­löl­tek­ről a leg­főbb eu­ró­pai uniós ve­ze­tői tiszt­sé­gekbe - írja V4NA nem­zet­közi hír­ügy­nök­ség.
  • Szerző: RIPOST

A Budapesten tartandó rendkívüli kormányfői csúcsról először a Lidové Noviny című cseh lap írt jól értesült forrásokra hivatkozva.

"A kormányfők megvitatják a közös jelölteket a kulcsfontosságú uniós posztokra. Elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltését kell megbeszélni” - idézi meg nem nevezett forrását a cseh konzervatív napilap.

EZT OLVASTAD MÁR?

"A jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóra a V4-ek már egyeztetett állásponttal akarnak érkezni"- szögezte le a forrás.

A Lidové Noviny szerint a rendkívüli informális találkozót Andrej Babis cseh kormányfő kezdeményezte a múlt hét végén. Babis, miután Pozsonyban részt vett a Globsec biztonsági konferencián, sms-ben kereste meg visegrádi partnereit, akik megegyeztek a csütörtöki budapesti tanácskozásban.

Az egyeztetésre azért van szükség, mert bár a V4-ek képviselői az Európai Parlamentben különböző frakciók tagjai, szükségesnek tartják, hogy a visegrádi csoport egységes legyen.

"A V4 egységes lesz, történjék bármi is a csúcstalálkozón" - idézte forrását az újság.

Eközben a címlapon