LEGFRISSEBB

V4NA: Kö­te­lező a ke­rí­tés a hor­vát-bos­nyák ha­tá­ron

Hor­vát­or­szág három méter magas, lán­dzsás fém­ke­rí­tést épí­tett a Ve­lika Kla­du­sá­hoz kö­zeli észak-nyu­gat bosz­niai Mal­je­vac ha­tár­át­ke­lőn, kö­zölte a helyi sajtó.

A horvát belügyminisztérium közleménye szerint a kerítés schengeni előírás, amely szerint a határátkelőket és azok közvetlen környezetét technikai akadállyal is védeni kell, írja az MTI.

A közlemény szerint a fémkerítés abban is segít, hogy az illegális bevándorlók ne tudjanak erőszakkal áttörni a határon.

A V4NA szerint további két határátkelőre, valamivel északabbra, Gejkovacra és attól valamivel délebbre, Pasin Potokra is terveznek kerítést telepíteni. Mindhárom határátkelő Velika Kladusa tíz kilométeres körzetében található.

Mint írták, a kapuk azonnal bezáródnak abban az esetben, ha valaki illegálisan akarja átlépni a határt, így nem kell gyorsan több rendőrt a helyszínre vezényelni és kordonnal védeni a határátkelőt, mint arra korábban már volt példa.

Tavaly a velika kladusai befogadó központból többször is megpróbáltak migránscsoportok erőszakkal horvát területre törni éppen a maljevaci határátkelőn.

A boszniai Una-Szana kanton vezetése hétfőn a migránsok mozgásának korlátozásáról döntött, miután

az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma Boszniában.

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk.

Eközben a címlapon

Kérdés, mit szól ehhez az Európai Unió balliberális, bevándorláspárti különítménye és miként támadják majd a kerítés építését a sorosista ngo-k.