DIÉTA

Uto­lért a jojó? Így ke­ve­red­hetsz ki be­lőle!

Időn­ként pá­nik­sze­rűen di­é­tá­zol, majd gyor­san fel­adod és vissza­állsz a régi ru­tinra? Ga­ran­tál­tan in­ga­do­zik a test­sú­lyod! Vi­gyázz, mert a jojó rend­kí­vül ve­szé­lyes. Fon­tos, hogy minél előbb ki­szállj.

Vezess étkezési naplót

Amikor a szokásaid megváltoztatásáról van szó, az apró részletekre kell nagyon odafigyelned: egy kanál cukor a kávédban, egy szem cukorka, amit a délutáni mélypont idején bekapsz, és az ehhez hasonló dolgok tudják felborítani a diétádat. Az ilyen apróságok ugyanis összeadódnak. Épp ezért érdemes egy ideig naplót vezetned mindarról, ami a tányérodra kerül– ebből ugyanis világosan kiderül, hol rontod el a dolgot.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Felejtsd el a koplalást

Ha túl kevés táplálékot fogyasztasz a nap folyamán, attól lelassulhat az anyagcseréd, a szervezeted éhező üzemmódba kapcsol, vagyis elkeseredetten hasznosítani kezd minden egyes falatot. Épp ezért ne megszorító diétákban gondolkodj, hanem egészséges ételekben: egyél kevesebb finomított szénhidrátot, több fehérjét, és térj át a tápanyagokban gazdag élelmiszerekre. Így soha nem leszel éhes, viszont tartani fogod a súlyodat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sportolj hetente legalább háromszor

Szép elhatározás, hogy mindennap sportolni fogsz, ám ehhez nehéz hozzá hosszú távon is ragaszkodni. A heti 3-5 alkalom viszont olyan gyakoriság, ami egy kis elhatározással tartható. A szakértők által ajánlott heti 150 perc mozgás már heti háromszor 50 percből is összejön, de az is jó megoldás, ha rövidebb, intenzívebb edzéseket folytatsz.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Aludj legalább 6-8 órát

Akármilyen egészségesen is táplálkozol, és akármennyit is edzel, az alváshiány hátráltatja a fogyást, mivel beavatkozik az anyagcserédbe, az energiaszintedbe, de még az étvágyadat is befolyásolja. Legalább napi 6-8 órát aludj, de az alvásnak nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is sokat számít. Legyen nyugodt, hűvös a hálószobád, és lehetőleg ne tévézz, számítógépezz ott. Feküdj le minden nap azonos időben, és lefekvés előtt alakíts ki egy rutint az ellazulásra.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Ne hagyd el teljesen a szénhidrátokat

Az optimális anyagcsere-működéshez fehérjékre, egészséges zsírsavakra, és jó minőségű, összetett szénhidrátokra van szükség. Épp ezért érdemes nagyon odafigyelni arra, mit eszel. Ne zárd ki teljesen a szénhidrátokat, hanem a cukor és a finomított szénhidrátok helyett keresd a természetes szénhidrátforrásokat: a gyümölcsöket, a zöldségeket, illetve kevés teljes kiőrlésű gabonát.

Sétálj naponta 10 000 lépést

A heti három-ötszöri edzés klassz dolog, de még jobb, ha a napközbeni tevékenységedbe is beiktatsz némi mozgást. Sétálj az ebédidőben, busz helyett menj gyalog haza munka után, lift helyett pedig válaszd a lépcsőt, hogy minél több mozgás legyen a napjaidban.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt

A zöldségben és gyümölcsben levő rostok eltelítenek, és segítik a fogyást: naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene elfogyasztanod, így a legjobb, ha az étrendedben 6-7 adag gyümölcs és zöldség szerepel naponta, de a telítő hatású hüvelyesekről sem feledkezel meg.

A fehérje is fontos

A fehérje segít az étvágy szabályozásában, és az izomtömeg fenntartásában, az izomépítésben – ez utóbbi nagyon fontos, mivel minél több az izom a szervezetedben, annál több zsírt égetsz. Épp ezért az étrendedben szerepeljen minél több egészsége fehérjeforrás, például hús, hal, tojás.