INSIDER

Uto­l­éri a baj, ci­vil­ként is sok­szor ment éle­tet a hős orvos

Leg­utóbb az M3-as au­tó­pá­lyán volt szük­ség dr. Csiba Gábor szak­tu­dá­sára, sú­lyos bal­eset­nél se­gí­tett.
  • Szerző: Ripost

Dr. Csiba Gábor sebész szerdán már tizedszerre bizonyította: civilként is helyén van a szíve.­­­

Fotó: YouTube
EZT OLVASTAD MÁR?

Két baleset is történt az M3-as autópályán szerda délután Bag térségében. A 48-as kilométernél három autó ütközött össze, onnan 500 méterre négy jármű rohant egymásba. A mentők több autóval és mentőhelikopterrel siettek a helyszínre, ám az érkezésükig a véletlenül arra járó dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház volt főigazgatója tartotta a frontot.

A tapasztalt baleseti sebész éppen a fővárosból tartott Miskolcra, amikor a pályán feltorlódott előtte a forgalom - írja a Bors. A robbanásszerű ütközést nem látta, három perccel később érkezett.

"Az egyik mikrobusz az árokban landolt, egy másik az oldalára borulva, a harmadik pedig a forgalommal szemben állt meg. Amikor odaértem, éppen akkor másztak ki belőlük az emberek, de volt, aki kirepült az ütközés erejétől" – emlékezett vissza a drámai pillanatokra a portálnak a gyakorló orvos. Dr. Csiba Gábor szerint 8–10 ember szenvedett különböző sérüléseket. Voltak, akik karcolásokkal megúszták, de három súlyos sérültről is gondoskodnia kellett.

"Az egyiküknek nagyon komolynak tűnő mellkas-, medence- és koponyasérülései voltak, de a társai is súlyos sérülésekkel feküdtek. Az ő állapotukat stabilizálni kellett. Ugyan az eszméletüknél voltak, de nem tudtak összefüggően kommunikálni, óriási fájdalmaik voltak. A balesetre és a nevükre sem emlékeztek" – mesélte a Borsnak a szakember, aki a helyszínen maradt, és nyugtatta a szerencsétlenül jártakat a mentősök érkezéséig.

A 64 éves Csiba doktor 18 évig volt a miskolci megyei kórház vezetője. Baleseti sebészként rengetegszer bizonyította a szaktudását a kórházi körülmények között. És bár ő sosem kereste, de valahogy a civil életben is mindig megtalálták a vészhelyzetek.A mostani „jó cselekedete” immár a tizedik volt a sorban.

Eközben a címlapon

"Egyszer egy epilepsziás kislány súlyos rohamot kapott a környéken, amiből nem tudott kijönni. Biztosítottam a légutat, hogy ne fulladjon bele a hányadékba. Sikerült visszahozni őt, be is került a kórházba, de sajnos ott életét vesztette. Egy másik kislányt is sikerült újraélesztenem, aki egy miskolci villamos mögül lépett ki egy kocsi elé. Nagyon súlyos sérülései voltak, sajnos ő is meghalt pár nap múlva a kórházban" – mondta a számos szakmai elismerésben részesült orvos.

A tragédiával végződött történetek mellett természetesen jócskán akadt pozitív is, többen meg is köszönték neki utólag az életmentést. Mint mondja, civilként, műtőstáska híján csak a kezeire és a fejére tud hagyatkozni, ilyenkor minél gyorsabban mérlegel, hogy a legjobb és legszakszerűbb ellátást tudja nyújtani.