DIÉTA

Utá­lod, hogy foly­ton nas­solsz? Ezek az éte­lek el­nyom­ják az ét­vá­gya­dat!

Sze­ret­néd, ha ét­ke­zés után so­káig nem éhez­nél meg újra? Ezek az éte­lek so­káig el­lát­ják ten­ni­va­ló­val az emész­tő­rend­sze­re­det, így töb­bet hoz­hatsz ki egyet­len ét­ke­zés­ből.

Árpa

Bár az árpában bőven akad szénhidrát, kutatások igazolják, hogy csökkenti az étvágyat, és hosszú távon a vércukorszintre is jó hatást gyakorol. Ezt magas rosttartalmának, és a benne található rostok speciális összetételének köszönheti – egy tanulmány szerint az árpa még elfogyasztása után 14 órával is magasabb fokozatba kapcsolja az anyagcserét. A hántolt árpa tehát sokkal jobb köret lehet, mint a rizs.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Chili

A csípős fűszer visszafogja az étvágyat, miközben felpörgeti a zsírégetést. Már egy kicsi is segít, hogy az anyagcseréd gyorsabbá váljon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sovány hús

Ha fogyni akarsz, a sovány fehérjeforrás a legjobb választás, ugyanis a fehérje kordában tartja az étvágyadat két étkezés között. Egyél sovány húst, például csirkemellet vagy sovány marhaszeletet, ha pedig nem vagy húsevő, szavazz a fehérjékre, például a lencsére, a babra vagy a csicseriborsóra. De a zöld leveles zöldségek, például a spenót, a brokkoli is nagyon hasznosak.

Fotó: 123RF
Mandula

Elkapott az éhség reggeli után, de az ebéd még messze van? A legjobb, ha egy maréknyi mandulát rágcsálsz el, ami eltelít, és egészséges zsírsavakkal is ellátja a szervezetedet. Kerüld a sózott vagy cukrozott változatot, maradj az ízesítetlen mandulánál.

Tengeri halak

A tengeri halak húsának omega-3 zsírsav tartalma segít, hogy tovább érezd jóllakottnak magad. Az omega-3 zsírsavak segítik a leptin nevű hormon termelődését, amely egy tanulmány szerint a normál súlyú embereknél elnyomja az étvágyat. Egyél minél több lazacot, makrélát, tonhalat.

Görögszéna-tea

Egy 2015-ös koreai vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen isznak görögszéna-teát, kevesebbet esznek, és kevésbé vallják magukat éhesnek. Ennek valószínűleg a görögszéna vízben oldódó rosttartalma lehet az oka.

Eközben a címlapon