MEDICINA

Utá­lod a han­gyá­kat a la­kás­ban? Pró­báld ki a pi­ros­pap­ri­kát!

Ha eddig nem hasz­nál­tál a fő­zés­hez csí­pős pap­ri­kát, mos­tan­tól biz­to­san fogsz. Ez a fű­szer ugyanis nem csak finom, de meg­őrzi az egész­sé­ged, erő­síti az im­mun­rend­szer ist. Ha azon­ban a csí­pős íz távol áll tőled, akkor se dobd ki, hi­szen távol tart­ha­tod vele az apró be­to­la­ko­dó­kat is. Sőt, a ru­háid szí­nét is segít meg­őrizni.
A csípős paprika tipikus magyar ételízesítő, de kevesen tudják, hogy valójában egy ezerarcú fűszer.
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
EZT OLVASTAD MÁR?

Jobb, mint a csoki

A csípős paprika ízét nem véletlenül szeretjük, hisz az erőteljes hatás nem azonnal jelentkezik a szájban, csak hosszú másodpercekkel később érezhető. Ezért tudsz jó pár kanál erős húslevest bekanalazni, mielőtt izzadni kezdenél.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Sokak függőségszerű rajongása annak köszönhető, hogy az agyban a csípősség hatására endorfin keletkezik. Ezt a boldogsághormont egyébkén a csokoládé is képes felszabadítani. Viszont a csípős paprika előnye, hogy amellett, hogy boldoggá tesz, még a fájdalmaidat is csökkenti.

Ha rossz a kedved, csak harapj egy jót a chilipaprikából, vagy szerezz be chilis csokit a tökéletes hatás kedvéért.

Tabletták helyett paprika

A pirospaprikában háromszor több C-vitamin található, mint a narancsban, egy igazi vitaminbomba. Emellett a paprikában levő kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét is úgy, hogy az éretlen zsírsejteket nem engedi beépülni a testbe, a már meglévőket pedig távozásra kényszeríti.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Ha ez még mindig nem elég, akkor jó, ha tudod, hogy a csípős érzésért felelős vegyület még az immunrendszered is erősíti. Felmelegít, ezáltal energiával tölti fel a tested. Serkenti a vérkeringésed, segít megelőzni a szívbetegségeket is. A paprikában levő bioflavon semlegesíti a szabadgyököket,ezzel a rákos megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Hatalmas erő egy csipetnyi piros porban

Ha szereted az erőset, akkor mostantól nem kell méregdrága bőrradírokra költened. Elég, ha tojásfehérjét összekeversz egy kis vízzel és egy kis kávéskanál pirospaprikával, úgy, hogy kenhető masszát kapj.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A csípős ízért felelős kapsziacin nem csak a bőrhibákat gyógyítja, de tisztít is. Kend az arcodra, majd egy kis idő után mosd le. Meglepően kisimítja a bőrt.

Eközben a címlapon

Vess véget a hangyainváziónak

A leggyakoribb nyári látogatóid a csapatostól támadó hangyák. Ezután már nem kell a mérgező vegyszerekkel próbálkoznod, elég, haa hangyák vándorlási útjába erőspaprikát szórsz, biztosra veheted, hogy pillantok alatt elköltöznek a lakásodból.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Nincs többet összemosott ruha

Megvetted álmaid vörös ruháját, de nem mered kimosni, mert félsz, hogy a mosógépben egy fakó, rózsaszín ruhát találsz? Mindezt elkerülheted, ha mosás előtt a mosószerbe egy kanál pirospaprikát is szórsz. Nem elég, hogy segít megőrizni a piros ruha fényét, de meggátolja azt is, hogy az anyag kieressze a színét.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Megfázásra egy kis csípés

Nincs annál rosszabb, mikor egy megfázás miatt nem érzed az ízeket, mert bedugult az orrod. Ne rohanj rögtön a patikába, csak szórd meg az ételed csípős paprikával. A nyálkahártyára ható íz pillantok alatt kitisztítja az orrodat.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
Arra figyelj csak, hogy legyen a kezed ügyében papír zsebkendő.