TÜZELŐÁLLÁS

Dur­vul az úszó­há­ború, Hosszú Ka­tin­kát zsa­rol­ták?

Még a vi­lág­baj­nok­sá­gok, olim­piák boj­kottja is szóba jött a FINA ellen szer­vez­kedő úszó­sztá­rok­nál.
  • Szerző: vav

Eldurvult az úszósportban zajló hatalmi harc. Az olimpiai és világbajnokok nem hagyják, hogy sarokba szorítsa őket az utóbbi két évben rajtuk 103 millió dollárt (29 milliárd forint) kereső FINA. A nemzetközi szövetség részéről őket ért fenyegetés miatt pert indító Hosszú Katinka mesélt egy furcsa beszélgetésről, és a vb, olimpia esetleges bojkottjával kapcsolatban is elmondta a véleményét.

Fotó: Facebook
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdekvédelmi szervezetről és „saját Bajnokok Ligájáról” döntöttek a hét közepén a világ legjobb úszói a Nemzetközi Úszóliga (ISL) londoni megbeszélésén. Az új sorozatot jövőre 15 millió dollárral (4,2 milliárd forint) pénzelő ukrán milliárdos, Konsztantin Grigorisin a Chelsea futballstadionban elmondta: a sportolók segítségével termelt bevételek felét szétosztja közöttük, ellentétben az ötödét sem visszaforgató világszövetséggel.

Swimming Upgrade Available...Download in Progress! Közzétette: International Swimming League – 2018. december 18., kedd

A pozícióikat és a szervezet monopolhelyzetét féltő FINA-vezetők fenyegetéssel, majd egy új pénzdíjas sorozat hirtelen bejelentésével válaszoltak. Az ISL-versenyek résztvevőit az olimpiáról való kizárással fenyítenék, mire Hosszú pert indított a nagyhatalmú szövetség ellen.

Úszónőnk a svájci Neue Zürcher Zeitung tudósítója szerint többek között elmesélte: Cornel Marculescu FINA-főtitkár finoman felvetette neki, hogy bármikor beszélhetnek a 2025-ös vizes-vb budapesti rendezéséről. Nyilván akkor, ha Katinka jobb belátásra tér…

"Ti vagytok a show főszereplői, tisztában kell lennetek az értéketekkel, és profiként természetesen ennek megfelelően kell megfizetni benneteket"

Eközben a címlapon

- mondta Grigorisin.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung is részletesen beszámolt a történtekről és az ellentétek hátteréről. A több pénz mellett több tiszteletet, figyelmet és jogot (például nyugdíjjogosultságot, betegbiztosítást) is követelő úszók másik élharcosa, Adam Peaty szerint a FINA reakciói csak még elszántabbá teszik őket.

"Ha egyikünket eltiltják, mindannyian lelépünk"

- válaszolta a kizárással való fenyegetésre a brit úszósztár.

Felvetődött még a sztrájk, a világesemények, akár az olimpia bojkottja is. Ez azonban csak a legvégső lépés lehet, ráadásul ebben valószínűleg nem lenne egység.

"Ez az egész sportnak kárt okozna"

- reagált erre Hosszú Katinka.