DIÉTA

Unod a párizsit? Ezt tedd a kenyérre, imádni fogja a család!

Négy olyan ínycsiklandozóan csodás szendvicskrémet mutatunk, melyekkel nem csak magadat, de a vendégeidet is bármikor elkápráztathatod!

A felvágottal megfejelt vajas kenyér már igazán nem trendi és nem is egészséges. Helyette mutatunk négy nagyszerű krémet.

Ha van egy robotgéped, pár perc alatt elkészítheted.

MUHAMMARA (DIÓS PAPRIKAKRÉM)

A törökök, szíriaiak kedvence ez a mártogatós kence.

Hozzávalók:

  • 3 húsos kápia paprika
  • 10dkg dió
  • 1kk őrölt piros paprika
  • 1kk őrölt római kömény
  • 1 csipet szárított chili (ha szereted a csípőset)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2ek paradicsompüré
  • ½ citrom leve
  • 1-2kk cukor
  • 1dl olívaolaj
  • bors

 

Elkészítés:

  1. A tepsibe fektetett paprikákat told a 200 fokos sütőbe, és pirítsd fekete hólyagosra. Ha kihűlt, húzd le a héját, távolítsd el a csumáját. (A kényelmesek vásárolhatnak sült, hámozott paprikát a török boltokban).
  2. Robotgépben pépesítsd a diót és a fokhagymát.
  3. Add hozzá a sült paprikát. Ezután a fűszerekkel, majd a citromlével elegyítsd.
  4. Legvégül apránként keverd hozzá az olívaolajat.
  5. Pirított kenyérre kenve mennyei, de mártogathatod pitával is.

 

TAPENADE (OLÍVABOGYÓ PÁSTÉTOM)

Dél-Franciaországból származik ez a csodás, nyári szendvicskrém.

Hozzávalók:

  • 20 szem kimagozott olívabogyó
  • 1ek kapribogyó
  • 4ek olívaolaj
  • 10 szardellafilé (opcionális)
  • 1-2 gerezd tört fokhagyma (opcionális)
  • őrölt bors (opcionális)
  • zöld fűszerek (kakukkfű, bazsalikom – opcionális)
  • kevés citromlé (opcionális)

Elkészítés:

  1. Botmixerrel keverd el a száraz hozzávalókat
  2. Apránként add hozzá az olívaolajat. Kenhető állagúra keverd
  3. Az opcionális hozzávalókkal kedved szerint variálhatod az ízt. Sózni nem kell, mert az olívabogyó és a capribogyó is sós
  4. Érdemes fogyasztás előtt 1 napig hűtőben tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek
  5. Pirított kenyérre kenve fogyasszuk
  6. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, töltsd kisebb befőttesüvegekbe, és önts rá olívaolajat. A hűtőben hetekig eláll!
  7. Zöld vagy fekete olajbogyóból is elkészíthető

 

BRUSCHETTA FETA SAJTTAL

Ez egy pirítós kenyérre kent fetás topping.

Hozzávalók:

  • 20dkg feta sajt
  • 20db koktélparadicsom (vagy 4 szárított paradicsom, az olajával együtt)
  • 20 szem olajbogyó
  • 1 fej lilahagyma
  • bors (frissen őrölve)
  • olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
  • friss, aprított bazsalikom (opcionális)
  • friss, aprított oregánó (opcionális)

Elkészítés:

  1. Vágd apró (kb. fél centis) kockákra a fetát, a paradicsomot, az olajbogyót és a lilahagymát, majd tedd egy tálba
  2. Ízesítsd a fűszerekkel
  3. Óvatosan keverd össze az olívaolajjal, úgy, hogy mindenütt érje. Tedd hűtőbe 10 percre, hogy az ízek összeérjenek
  4. Pirított kenyérszeletekre halmozva fogyaszd

 

RICOTTA KRÉMES SZENDVICS FOKHAGYMÁS SÜLT GOMBÁVAL

Hozzávalók a fokhagymás sült gombához:

  • 3ek sótlan vaj
  • 22dkg gomba
  • ¼ csésze fehér bor
  • 4 gerezd fokhagyma (kinyomva)
  • 2 tk kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • 6 szelet kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma, félbevágva

Hozzávalók a fűszeres ricotta krémhez:

  • ½ csésze zsíros ricotta sajt
  • ½ csésze tejszín
  • ¼ csésze reszelt parmezán
  • 1ek aprított metélőhagyma
  • 1ek vágott petrezselyem
  • 1tk friss kakukkfű, apróra vágva
  • csipet só
  • csipet őrölt bors

A gomba elkészítése:

  1. Egy serpenyőt közepesen magas hőmérsékleten hevíts fel, és olvaszd fel a vajat
  2. Párold benne 7- 8 percig a felszeletelt gombát. Akkor kész, ha már arany barna színű, és kezd karamellizálódni
  3. Löttyintsd hozzá a bort
  4. Kb. 30 mp után szórd bele az összetört fokhagymát és a kakukkfüvet. Kavard el
  5. Amikor a fokhagyma illatozni kezd, ízesítsd pár csipet sóval, borssal, majd vedd le a tűzről, és melegen tartva tedd félre

Szendvics elkészítése:

  1. Egy tálban egy spatulával jól keverd össze a ricotta krém hozzávalóit
  2. A kenyérszeleteket pirítsd meg. Dörzsöld át az egyik felüket a félbevágott fokhagymával
  3. Simíts rájuk ricotta krémet, és bőven halmozz a tetejükre a fokhagymás gombából
  4. A kész szendvicseket hintsd meg frissen vágott kakukkfűvel