MEDICINA

Undorító, mi derült ki a mobiltelefonokról, jobb, ha erre figyelsz!

Tudod, mennyi baktériumot cipelsz magaddal a mobilodon? Egy új vizsgálat szerint rengeteget: akár hétszer annyit is, mint amennyi egy átlagos vécéülőkén van. A legtöbb kórokozó azokon a mobilokon landol, amelyeket bőrtokban tart a gazdájuk. De még a rendszeresen tisztított mûanyag mobiltokok is képesek hatszor annyi kórokozót összegyûjteni, mint a vécé.
  • Szerző: Ripost

A vizsgálatot végző skót kutatók olyan eszközt használtak a mobilok vizsgálatához, amelynek fényétől felragyognak az élő mikrobák. Az így megvizsgált vécéülőkéken átlagosan 220 fényes pont látszott, míg a mobilok ugyanekkora területén 1479!

A kutatást vezető bakteriológus professzor, Dr. Hugh Pennington, az Aberdeen-i egyetem munkatársa szerint mindez szinte természetes is, hiszen a telefonunkkal nap mint nap szoros fizikai kontaktusban vagyunk.

A mobilon talált baktériumok jó része a bőrön természetesen élő baktérium, így elég kicsi a valószínűsége, hogy valaki beteg legyen egy mobiltól. Az azonban már meggondolandó, hogy kölcsönadjuk egymásnak a telefonunkat, hiszen a járványos, influenzás időszakokban ilyen baktériumok, vírusok is lehetnek rajta.

2011-ben egy másik kutatásban brit tudósok a székletből származó E.coli baktériumokat is találtak a mobilokon. Egy még korábbi vizsgálatban súlyos gyomorfertőzéseket okozó más kórokozókat is felfedeztek a telefonokon.

A mostani kutatásban 50 telefont vizsgáltak. A legkoszosabb az volt, amelyet egy pénztárcaként is használt bőrtokban tartott a gazdája, ezen közel 17-szer annyi volt a baktérium, mint a vécéülőkén. A műanyag tokokon az egységnyi területre jutó átlagos baktériumszám 1454 volt, ez nagyjából hétszer annyi, mint amennyit egy vécéülőkén ugyanekkora területen találunk.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy ötből ketten a vécére is magukkal viszik a telefont. A fentebb már említett 2000 ember részvételével zajló kutatás szerint az emberek 40 százaléka a vécébe is beviszi a telefont, de csak 20 százalékuk tisztítja le a készüléket a vécé után.

És ezeket olvastad már?