OTTHONKA

Ko­szos az ülő­gar­ni­tú­rád? A leg­jobb trük­kök, hogy újra szép le­gyen

Fél óra alatt el­vé­gez­he­ted a ka­rá­csony előtti utolsó, ala­pos tisz­tí­tást. Megéri, mert ez a bútor szem előtt van, és jó érzés lesz rá­pil­lan­tani az ün­ne­pe­ken.

Most érdemes egy karácsony előtti utolsó, ám alapos tisztítást végezni az ülőgarnitúrán.

Ne aggódj, rövid idő alatt, kis munkával, olcsón, házilag is elvégezhető a művelet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Előkészítés: porszívózás

Kezdd a kezelést egy alapos porszívózással. Először a nagyobb fejjel a felületet, majd kisebbel a ráncokat és a mélyedéseket takarítsd ki. Végül a párnákat eltávolítva az alapot is portalanítsd.

Állatszőrök

Ahol házi kedvenc is tartozik a családhoz, ott szentelj külön figyelmet a szőrök eltávolításának. A porszívózás után használj görgős szösztelenítőt. Ez az utolsó szőr- és hajszálat is eltünteti.

A nedves tisztítás előtt ellenőrizd a bútoron található kezelési útmutatást.

Foltok

1. Avörösborfoltokat hatásosan tünteti el a fehérbor.

2.  A kávé- és teafoltokat sörrel tüntetheted el.

Eközben a címlapon

3.Frissen esett zsírfoltokra vagy folyékony szennyeződésekre szórj szódabikarbónát. Magába szívja az idegen anyagot (ez beletelhet akár 1-2 órába is), amit később kiporszívózhatsz. A hintőpor is hasonlóan hat.

Régi, makacs szennyeződések

1. Nagyanyáink bóraxot használtak:nedvesítsd be a tisztítandó felületet, majd szórj rá bóraxport. Kissé dörgöld bele, hogy mélyebben hasson. Száradás után porszívóval távolítsd el a szennyezett port. (Ez a módszer csupán az erősebb kárpitanyagokon alkalmazható).

2. Ammónia: ez a legdurvább szer, és szintén csak a kevésbé kényes textíliákra való. A régi, beszáradt foltokat hatásosan tünteti el. Keverj 1dl ammóniát 1 liter vízbe. Szivaccsal vidd fel a makacs foltokra, dörzsöld át az anyagot, és hagyd hatni 10-20 percig. Tiszta vízbe mártott szivaccsal töröld át, és száradás után porszívóval fejezd be a tisztítást.

Általános tisztítás

1. Öntsmosogatószert egy vödörbe, és verd habossá forró víz belezubogtatásával. Egy nagyszivaccsal hordd fel a habot a kárpitra. Jól nyomogasd bele, és hagyd rajta 10 percig. Dörzsöld át, vigyázva, hogy a kényesebb anyag ne sérüljön.

2.Mosószappanos víz és ecet fele-fele arányú keverékét is kipróbálhatod. A kezelés után hagyd megszáradni, majd újra porszívózd ki.

3. Az ütős hármas: keverj 1 liter vízbe 1 dl ecetet, 2 ek. ultraport és 1 dl sebbenzint. Márts szivacsot a keverékbe, és erőteljes mozdulatokkal simítsd át vele az ülőgarnitúrádat. Hagyd rajta hatni 20 percig. Töröld át tiszta vizes ruhával. Száradás után porszívózd ki. Szőnyegtisztításra is remek az ütős hármas!

Bőrgarnitúra

1. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet. Márts bele egy rongyot, jól csavard ki. A nedves textíliával töröld át a bőrfelületeket.

2. A tisztítást száraz ruhás áttörlésselfolytasd.

3. Kondicionálás: egy rész ecet és két rész lenolaj keverékébe mártott törlőruhával simítsd át a teljes felületet. Hagyd rajta egy éjszakára, vagy legalább nyolc órára. Reggel tiszta ruhával töröld át. Az eredmény friss, fényes, egészséges hatású kanapé lesz.

Fa- és fém alkotórészek

A bútor fa- vagy fémlábait se hagyd ki. Töröld át a hozzávaló ápolószerrel.

Tipp:

Tisztítás előtt érdemes a különböző szereket kipróbálni a kárpit egy kevésbé látott részén. Ha színében, anyagában bármilyen elváltozást tapasztalsz, ne alkalmazd a szert.