KÜLFÖLD

Ál­lami tá­mo­ga­tás­sal fo­lyik gyű­lö­let­kam­pány a ma­gya­rok ellen Uk­raj­ná­ban

Ha­zug­ság, hogy az ukrán ál­lam­nak nincs köze a fel­té­te­le­zett ukrán-ma­gyar ket­tős ál­lam­pol­gá­ro­kat lis­tázó hon­lap­hoz - mondta a kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter a Kos­suth rádió mű­so­rá­ban.
  • Szerző: WM

Szijjártó Pétert a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap listájával kapcsolatban kérdezték, amelyen már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. A miniszter elmondta:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Olyan személyes adatok kerültek fel a honlapra, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból. 
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.
Fotó: MTI

Ráadásul a szélsőséges honlapot működtető NGO egyik vezetője az ukrán titkosszolgálatnál dolgozott korábban - tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a honlapot üzemeltető mozgalom elindítója jelenleg is az ukrán kormány alkalmazásában állSzijjártó Péter szerint tehát hazugság az az állítás, hogy az ukrán államnak semmi köze nincs a honlaphoz. Hozzátette:

Az ukrán államnak  kötelessége lenne garantálni a saját állampolgárai biztonságát, ám ezt nyilvánvalóan nem teszi meg.

A miniszter szavai szerint "eddig egy lépést nem tett", hogy a honlapról lekerüljenek az Ukrajnában élő, adott esetben magyar állampolgárok adatai. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ami Ukrajnában zajlik, az gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben. Úgy vélekedett, hogy a tavaszi elnökválasztáson indulni szándékozó jelenlegi elnök, Petro Porosenko népszerűségének növelése érdekében adta jóváhagyását a gyűlöletkampányhoz. 

A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában is vendég volt, ahol kiemelte, Ukrajna folyamatosan szembemegy a legalapvetőbb normákkal és értékekkel, megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, de ezek ellen Magyarország minden nemzetközi fórumon fel fog lépni.