INSIDER

Új­ra­in­dul­hat a vár­pa­lo­tai hor­ror­hinta

A na­pok­ban kapja vissza a rend­őr­ség­től a sú­lyos bal­ese­tet okozó vár­pa­lo­tai hor­ror­hin­tát az üze­mel­te­tője, a "Vurst­li­ki­rály". 7 hónap telt el, és még min­dig nincs fe­le­lőse a bal­eset­nek: a rend­őr­ség még min­dig nyo­moz, az üze­mel­tető sze­rint át­ver­ték a hin­ta­al­kat­ré­szek­kel a be­szál­lí­tók, vagy pedig té­ve­dés tör­tén­he­tett. Az en­ge­dé­lyező mű­egye­temi tan­szék azóta is hall­gat.
  • Szerző: Ripost

Hogy engedjük fel a gyerekeinket a vándormutatványosok tákolmányaira most, hogy kezdődik a vurstliszezon? Döbbenetes, de már hét hónap eltelt a várpalotai horrorbaleset óta, de még mindig nem tudjuk, ki a felelős!

Mint arról beszámoltunk, tavaly szeptember 2-án ahatalmas forgó kalapácshinta egyik karja leszakadt, többen is kizuhantak belőle, köztük a 18 éves Máthé Krisztofer is, aki 17 métert zuhant és fejjel a betonpadkának esett. A fiú azóta is kórházban van: mindenre reagál, de beszélni még mindig nem tud.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Az is lehet, hogy a horrorhinta újra forgalomba kerül, a gazdája még nem döntött a sorsáról.

Az viszont már biztosnak tűnik, hogy egy nem megfelelő alkatrész miatt esett szét a hinta - derült ki abból a szakértői véleményből, amit nem rég kapott meg az extrém hinta üzemeltetője. Greznár Attila, a „Vurstlikirály” azt mondja, papírjai vannak arról, hogy nem azt az elemet szerelték a hintába, mint amit ő megvásárolt.

Egy nemesített, kovácsolt úgynevezett C45-ös szénacél helyett, egy krómból készült, silány, törékeny anyagot szereltek be, és a vége súlyos baleset lett. A mutatványos cég, a Happy New World Kft. hintájának akkor minden papírja rendben volt a helyi önkormányzat vizsgálata szerint, mégis tragédia lett a várpalotai mulatság vége.

Fotó: Markovics Gábor

Olcsóbb anyagot szereltek a hintába?

Greznár Attila korábban lapunknak elmondta, hogy jó nevű kecskeméti cégtől vásárolta meg az olasz gyártmányt. A hintának karonként 22 tonnával többet kellett volna elbírnia az előírtnál, ha valóban szénacél került volna bele.

Eközben a címlapon

"Vagy átverés történt, vagy a véletlenek játékának estünk áldozatul, mindenesetre ez egy egész élet munkáját tönkretette. Nem is beszélve arról a szegény fiúról, aki most tolószékben tölti napjait a kórházban. Korábban is mondtam, hogy szerintem nem az az anyag került a hintába, amit megvettünk, valószínűleg egy jóval olcsóbbat szereltek be" - mondta lapunknak Greznár Attila, a Happy New World Kft üzemeltetője. Korábban arról nyilatkozott a -nak, hogy mikor megnézte a törött alkatrészt, akkor vette észre, hogy a nemesített acélnak hitt elem felülete rücskös, pedig egyenletesnek kellett volna lennie.

Fotó: Markovics Gábor

"Valószínű, hogy egy pár napon belül visszakapjuk a hintát, de még nem döntöttem el, hogy újra üzembe állítsuk-e. Ez egy nagyon komoly érték, amin sok sérülés keletkezett, arról nem beszélve, lelkileg mennyire összetörtek Krisztoferék és a mi családunk is" - mondta az üzemeltető.

Nem érdekel, meddig tart a nyomozás. Minket az érdekel, hogy találják meg a hibást és kapja meg méltó büntetését. A legfontosabb pedig, hogy Krisztofer fejlődjön

- nyilatkozta Máthé Dia, Krisztofer édesanyja a -nak.

A rendőrség még nyomoz, a Műegyetem hallgat…

Érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: továbbra is „foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen”. A rendőrség az eset körülményeit még mindig szakértők bevonásával vizsgálja. A hintára az engedélyt a budapesti Műegyetem egyik tanszéke adta ki. Már ősszel is megkerestük őket, de hallgatásba burkolóztak. Most újra megkerestük a Műszaki Egyetem Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszékét. Arra voltunk kíváncsiak: volt-e tudomásuk arról, hogy más elem került a hintába, illetve miként engedélyezhették annak használatát a silány alkatrésszel, de lapzártánkig csak annyit reagáltak, hogy az őszi közleménynél többet nem tudnak mondani.

Krisztofer állapotáról bővebben a Ripost pénteki számában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!