BOZÓT

Újra fel­buk­kan­tak a far­ka­sok a Bör­zsöny­ben

A ter­mé­szet­vé­delmi őrök ku­tyáé­hoz ha­sonló nyo­mokra buk­kan­tak a hóban. Mi­u­tán kö­vetni kezd­ték, egyre bi­zo­nyo­sabbá vált, hogy egy far­kas hagyta őket... Va­ló­ban vissza­tér­nek a far­ka­sok a Bör­zsönybe?
címkék:

Január 24-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre hiúz nyomai után kutatott, amikor felfigyelt a kutyáéra hasonlító lábnyomokra. Miután jelentette az esetet, Bedő Péter nagyragadozó-kutató is farkaséhoz hasonló nyomokra bukkant. - írják a dunaipoly.hu oldalon.

(Forrás: dunaipoly.hu)
(Forrás: dunaipoly.hu)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nemzeti park természetvédelmi őre, Darányi László és csapata több kilométeren át tudta követni a nyomokat a hóban, és megállapították az állat terepi mozgását, viselkedését, egyedi vadászati technikáját is. Ürülékmintát is vettek. Bár a nyomok arra utalnak, hogy farkas tévedt a környékre, csak a vizsgálat után válhat bizonyossá, hogy hivatalosan is visszatért-e a Börzsönybe a farkas.

Fotó: MTI

„A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként” – ismerteti a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: 123RF

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhatóak olyan hírek, miszerint a farkas fokozatosan visszahódítja korábbi területeit.  A jó hír mellett azonban egyre többen aggódnak, hiszen tavaly is volt olyan eset, amikor farkasok támadtak birkanyájakra Magyarország területén...

címkék: