MEDICINA

Uj­jongva üd­vöz­lik az or­vo­sok ezt a 2 di­é­tát: ga­ran­tált a gyors fo­gyás

A leg­újabb ku­ta­tá­sok sze­rint mind­össze két olyan diéta lé­te­zik, ami tar­tó­san csök­kenti a test­súlyt úgy, hogy köz­ben nincs káros ha­tása. Ha már el­szán­tad magad a fo­gyó­kú­rára, ér­de­mes ezek­kel pró­bál­koz­nod, mu­tat­juk is, ho­gyan!

Egy új vizsgálat szerint a vegetáriánus étrend és a mediterrán diéta egyformán hatásos a fogyasztó hatást és a szív egészségének védelmét tekintve. Olasz kutatók felmérték, hogy a hús elhagyásával a résztvevők három hónap alatt átlagosan 1,9 kilogrammot fogytak, míg a mediterrán étrendet követve 1,8 kilogrammot. A vizsgált alanyok testtömegindexe és testzsírszázaléka is hasonló mértékben csökkent, ez pedig a szívük és érrendszerük egészségére is jó hatással volt.

Dr. Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem és a Careggi Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás vezetője szerint a hasonló eredmény jó eséllyel annak köszönhető, hogy ezekben az étrendekben jelentősen csökken az elfogyasztott telített zsírsavak mennyisége, miközben nő az egészséges növényi olajoké, főként az olívaolajé, A kutatók 107, átlagosan 51 éves, túlsúlyos embert figyeltek meg, akiknél alacsony-közepes volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A résztvevőknek három hónapig vegetáriánus, vagy mediterrán étrendet kellett követniük, ezután mérték fel az egészségi állapotukat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatók azt is megállapították, hogy a vegetáriánus étrend nagyobb mértékben csökkentette a vér koleszterinszintjét, míg a mediterrán étrend a vérben keringő zsír mennyiségét csökkentette – mindkét tényező szerepet játszik a szívbetegség kockázatának csökkentésében.

Más kutatók szerint a jövőbeni vizsgálatoknak össze kellene hasonlítani e két étrendet a szívbetegségek megelőzése szempontjából, és azt is vizsgálniuk kellene, hogy a hagyományos étrendek egészségesebb változatai, amelyek a friss ételek fogyasztását hangsúlyozták, és korlátozzák a cukor, a telített zsírsavak és a nátrium mennyiségét, segítenek-e az elhízás megelőzésében és kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.