KÜLFÖLD

Kö­zölte a hír­szer­zés: új­já­szer­ve­ző­dik az Isz­lám Állam

Csu­pán "gya­kor­ló­te­rep­ként" hasz­nál­ják az afgán ál­la­mot. Ka­to­nai szak­ér­tők sze­rint az ott el­kö­ve­tett ter­ror­tá­ma­dá­sok csu­pán "tesz­tek" a ké­sőbbi Eu­ró­pá­ban és az Egye­sült Ál­la­mok­ban el­kö­ve­tendő cse­lek­mé­nyek­hez.
  • Szerző: SZM

Azt eddig is tudtuk, hogy főként Afganisztánba vonult vissza az Iszlám Állam, miután kiszorult Szíriából és Észak-Irakból. Ennél több konkrétumot gyűjtött össze különböző hírszerzési forrásoktól aBreibart.

A jó hír az, hogy az ISIS nem tudott összefogni a tálibokkal, sőt csatáznak is egymással, mert mások a hatalmi céljaik és a gondolkodásmódjuk. Ez ugyanakkor nyugati és az orosz elemzők szerint arra is jó lehet, hogy a jelenleg jóval erősebb tálibokat még inkább szembeállítsák az Iszlám Állammal.

Ugyanakkor

az ISIS számára Afganisztán nem cél, hanem egyfajta “gyakorlópálya.” A Kabulban elkövetett terrorista merényletek alapján készülnek fel az Egyesült Államokban és Európában végrehajtandó hasonló tettekre

– mondták el szakértők az AP hírügynökségnek.

Vannak akik úgy vélik, hogy ezek a támadások körülbelül egy év múlva elkezdődhetnek. Amerikai katonai tervezők úgy vélik, hogy az ISIS Afganisztánban elveszítette számos harcosát és vezető tisztjét a légierő MOAB (Massive Ordnance Air Blast) támadásai során, amelyben barlangokat bombáztak Nangarhar tartományban.

Ám az utánpótással most ismét erősödtek. Az Iszlám Állam jelentős pénzt koncentrált ezen a területen és azon kívűl, hogy fiatal afgánokat is toborozzon és tanítson meg harcolni, új katonák csatlakoztak hozzájuk Csecsenföldről, Indiából, Bangladesből és Kínából, az Ujgúr tartományból...

Eközben a címlapon

Oroszország FSB biztonsági szolgálata május végén arra figyelmeztetett, hogy azISIS-nek már mintegy 5000 harcosa van Észak-Afganisztánban és ez több mint kétszer annyi, mint amennyit az amerikaiak feltételeznek.