RIPOSTER

Új­fajta ré­misztő bo­ga­rak in­vá­zi­ója fe­nye­get Ma­gyar­or­szá­gon

A po­los­kák és a pat­ká­nyok után már a har­le­kin­ka­ti­cák is őrü­letbe ker­get­nek min­ket. A rém­ka­ti­cák­nak is ne­ve­zett bo­ga­rak az ember kö­zel­sé­gé­ben, fű­tött he­lyi­sé­gek­ben vé­sze­lik át a telet.
  • Szerző: Ripost

A hirtelen jött meleg idő szinte mindent felborított: apadnak a folyóink, emelkedett a légszennyezés és még egy másik kontinensről behurcolt állatfaj is riogat. A hamarosan érkező igazi hideget ugyanis a harlekinkaticák is megérezték, ellepték a belvárost és már a lakásokba is betörtek. Nemcsak idegesítőek, hanem komoly gondokat is okoznak: kiszorítják az őshonos katicákat, és tudományosan is bizonyított, hogy ahol jelen vannak, ott romlik a bor minősége is.

Szándékosan hozták be annak idején Európába, hogy így oldják meg egyes növények biológiai védelmét, ám mindez öngólnak bizonyult.

EZT OLVASTAD MÁR?
A sárga színű harlekinkaticák még nyáron furakodnak be a szőlőszemek közé, onnan pedig lehetetlen kiszedni őket. Rossz ízűvé teszik a bort. Angliában már rajzásról, rovarinvázióról adtak hírt. Nagyon agresszívak, az embereket is megtámadják

– mondta a -nak Varga Tamás.

A biológus szakember szerint a harlekinkatica nagyon gyorsan szaporodik és szinte nincs lehetőség kiirtani.

A szakember szerint a harlekinkatica nemcsak az őshonos, hétpettyesre veszélyes, hanem a növényekre és az emberekre is.

"Ez az agresszív bogár nem csíp, hanem szabályosan harap. Ha nem talál megfelelő táplálékot, képes az emberre is támadni, mert eleségnek gondolja. Sokan a hagyományos rovarirtót ajánlják ellenük, de az káros lehet a hasznos bogarakra is. A savas bázisú szerek segítenek, többen is az ecetre esküdnek. Ha pedig a lakásban találkozunk vele, akkor a porszívó a legjobb megoldás"

Eközben a címlapon

– árulta el Varga Tamás.

Az október közepén elkezdődött harlekinkatica-invázió várhatóan jövő héten véget ér, addig viszont a poloskák mellett ezeket is el kell viselnünk.

A tömeges rajzás akkor csillapodik igazán, amikor tartósan hidegre fordul az idő. A fagyok idejére mindegyik katicának telelőhelyet kell találnia. Amelyiknek nem sikerül, elpusztul

– mondta lapunknak a biológus. Ezek szerint akkor járunk a legjobban, ha még időben kitessékeljük a lakásból a hívatlan vendégeket, ugyanis ha egy is elbújik, akkor tavasszal ismét bosszankodhatunk a jelenléte miatt.

A harlekinkaticák először 2008-ban lepték el Magyarországot, azóta fokozatosan terjeszkednek. A rémkatica névre keresztelt rovarfaj eredetileg Kelet-Ázsiából származik, és a levéltetvek elleni biológia védekezés miatt hozták be először az USA-ba, majd Nyugat-Európába. Hamar kiderült, hogy nagyobb kárt okoz, mint amennyi haszna van és ezt már a saját bőrünkön is tapasztaljuk.