BOZÓT

Újabb rejtélyes offshore cégek az Index körül: Mit kavart Cipruson Bajnai Gordon?

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a közismert Index.hu hírportál háttere szorosan összefonódik az offshore-ral. Vagyis hogy mindenkori tulajdonosai gyakorta a magyarországi adófizetés elkerülésével finanszírozták a portál mûködését.
címkék:

Mint ismeretes,  a Panama-papírok néven elhíresült nemzetközi offshore-botrányban kiderült, hogy az Index tulajdonosa,  Spéder Zoltán a hírportállal összefüggésben egy a Seychelles-szigeteken, valamint egy másik adócsaló paradicsomban, a Brit-Virgin szigeteken bejegyzett vállalkozás  meghatalmazottjaként tevékenykedett.

A botrány máris egy  újabb meglepetéssel szolgál, hiszen az Index.hu tulajdonosai között cégjogászok a hétvégén megtalálták a harmadik, sőt negyedik offshore céget is, melyekben már Bajnai Gordon neve is felbukkan!

Seychelles, Brit-Virgin, ide bújnak a trükkös üzletemberek...

Az Index.hu története lényegében tehát offshore cégek története!  A Whitestone International nevű, Seychelles-szigeteki társaság   éveken át tulajdonolta a jelenleg is Spéder érdekeltségébe tartozó CEMP nevű médiavállalatot, mely a mai napig az Index.hu kiadója és tulajdonosa.

Az indexes médiamogul neve ráadásul egy másik adóelkerülő cég kapcsán is felbukkant a Nagy Panamai Leleplezés révén. Spéder általános jellegű meghatalmazottja volt egy Novum Asset Management nevű cégnek is, amelyik a Brit-Virgin szigetekre bejegyezve kerülte el a hazai adófizetést.

És ez még nem minden...

A cégiratokat  átböngésző szakértők - akik követik a Panama-papírok- botrányt  kirobbantó Soros György módszereit -   gondosan átfésülnek mindent, így  Index-ügyben máris újabb szenzációval szolgáltak!

Az index.hu  tulajdonosai között sikerült rábukkanni több ciprusi "adóoptimalizáló" offshore cégre is!  Az egyiknek maga az egykori szocialista miniszterelnök, a Gyurcsányt váltó Bajnai Gordon volt a kézbesítési megbízottja...

Ezek a meglepő "indexes" szálak, még azokba az időkbe vezetnek vissza, amikor az EU-tagság előtt Ciprus  orosz, ukrán üzletemberek és maffiózók paradicsomának számított.

Az Index Zrt. közvetlen tulajdonosa például a Fleminghouse Investment Ltd. nevű ciprusi offshore cég volt, ami lényegében Bajnai Gordonhoz volt "bekötve". De tulajdonolta az Index-portált egy másik ciprusi offshore cég is,  a Vitonas Investments Ltd., amelyik a biztonság kedvéért egy másik, afféle fedőcég közbeiktatásával irányította az Index-médiabirodalmat....

Mint ismeretes, a szocialista kormányok idején szinte kötelező volt a ciprusi offshore-ozás, még maga a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András is rendelkezett egy nagy botrányt kavaró ciprusi adóelkerülő céggel.

Innen nézve nem meglepő, hogy az Index-portált is ciprusi "adóoptimalizáló", vagyis a magyar adófizetést elkerülő cégek irányították. Persze politikailag is megbízható általános meghatalmazottak, mint a későbbi szocialista gazdasági miniszter, majd kormányfő Bajnai Gordon révén...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?