RIPOSTER

Fo­lya­ma­to­san árad­nak a mig­rán­sok a hor­vát ha­tá­ron!

Mig­rán­sok újabb, több mint ezer­fős cso­portja ér­ke­zett a gyé­ké­nyesi ha­tár­át­ke­lőn át a So­mogy me­gyei Zá­kányba, a ha­tár­hoz vo­nat­tal hoz­ták őket.

Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere a helyszínről telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy folyamatosan áradnak a migránsok az országba. A horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett

azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre.

A migránsok többsége fiatal felnőtt férfi, de sok kisgyermek is van a határról mintegy százfős csoportokban érkezők között - mondta a polgármester.

Rendőrök kísérik a migránsokat Zákányon (Foró: MTI)
Rendőrök kísérik a migránsokat Zákányon (Foró: MTI)

Sokan betegek a migránsok közül

A gyerekek közül többen köhögnek, lázasak, őket a mentőszolgálat munkatársai látják el. A segélyszervezetek önkénteseitől élelmet, vizet, gyógyszert kapnak a hozzájuk fordulók, az önkormányzat pedig a migránsok fogadásában és a gyűjtőpontokra induló vonatokra való felszállásban közreműködő rendőrök munkáját igyekszik segíteni, egyebek mellett azzal, hogy ivóvízzel, kávéval kínálják őket.

Jankó Szabolcs hangsúlyozta: a faluban nyugalom van, az állomáshoz közeli iskolában és az óvodában is a megszokott rend szerint folyik a munka. A szülőket és a pedagógusokat folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről,

a gyerekek biztonságban vannak.

A polgármester kitért arra is, hogy fokozottan ügyelnek az állomás, illetve a sínek melletti terület tisztaságára. A környéket közmunkások tartják rendben, akik a migránsok után maradó szemetet elkülönítve, a közegészségügyi szabályokat figyelembe véve gyűjtik össze.

Vonatokra szállítják a migránsokat (Fotó: MTI)
Vonatokra szállítják a migránsokat (Fotó: MTI)