INSIDER

Újabb döbbenetes tanúvallomások a Hableány katasztrófájáról

Még tart a Hableány május 29-i tragédiájának a feltárása, a rendőrség elemzi és összeveti a tanúvallomásokat és más bizonyítékokat, szakértők dolgoznak a számukra feltett kérdések megválaszolásán.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mint azt megírtuk, a %% birtokába került a tanúvallomások több mint 300 oldalas leirata. Most minden kommentár nélkül ezekből idézünk néhány drámai részletet.

A Viking Sigyn utasa: „Láttam, hogy a kis hajó elé fordul a nagy hajónak, amely eltalálja. A kis hajón a fedélzeten láttam két hölgyet, akik az ütközéskor egyből a vízbe ugrottak.”

A Navinfo rádiódiszpécsere: „A baleset időpontjában arról rögtön nem értesültem, csak percekkel később, amikor a Viking Sigyn nevű hajónak vélhetően a kapitánya jelentett nekünk arról rádión. Úgy emlékszem, hogy elég rosszul hallottam, értettem őt, ráadásul egyszerre beszélt oroszul, németül, angolul, így vissza is kellett kérdeznem tőle. Akkor, ezek után is csak annyit vettem ki a szavaiból, hogy „havaria” történt. Ráadásul nem is a 16-os segélyhívón jelentett, hanem a 22-es csatornán, így eltelt egy kis idő, mire megállapíthattam, hogy emberélet van veszélyben.”

A Viking Sigyn matróza:

„Kb. 20 percet lehettem lent (a kabinban), amikor éppen átöltözés közben kipillantva a hajó egyik oldalablakán, amely a víz szintje fölött csak 30-40 centire van, azt láttam, hogy ott egy személyt visz, sodor a víz, azzal együtt már hallottam azt is, hogy sikoltozik.

 

Csak egy emberi fejet láttam a sötétben, azt sem tudtam megítélni, férfi-e vagy nő. Csak egy nadrágot rántottam magamra, a kabinból egymagam hátra mentem a mentőcsónakhoz, hogy azt vízre tegyem. Futás közben kiabáltam az éppen az irodájukban lévő két gépésznek, hogy „ember van a vízben!”

A Viking Sigyn matróza: „Ahogy lenéztem, láttam, hogy 8-10 embert vitt a Duna sodrása, akik sikoltoztak, ekkor mást nem láttam. A közelemben volt egy mentőgyűrű, azt magamhoz vettem, majd a hajótest végére futottam és ott bedobtam a Dunába. Már láttam, hogy a sodrás elvitte őket messzire.”

A Viking Sigyn üzemeltetőjének képviselője: „A hot line híváslistája alapján meg tudom mondani pontosan, hogy Jurij 21 óra 28 perckor lépett velem kapcsolatba és 1 perc 39 másodperces hívás alatt tájékoztatott a balesetről. Õ annyit mondott nekem németül, hogy ütköztek egy kis hajóval és páran beleestek a vízbe.”

A Hullám nevű hajó vezetője: „…üresbe tettem a hajót és megláttam, hogy előttem emberek kapálóznak a Dunában. Én úgy emlékszem, hogy öt embert láttam ekkor... A két kollégám a farrésznél két embert kifogott, ezt láttam, de behúzni nem tudták, tartották őket.”

A Lágymányos nevű hajó Hullámon lévő matróza: „Emőke lassított, mert ő már látta, hogy a híd alatt volt a Viking és a Hableány. Kérdőn mondta, hogy mit kóvályog ott a Hableány a Viking előtt… hallottuk a rádión, hogy ember a vízben. Én rögtön a hajó fara felé mentem, ahol a mentőfelszerelés található, néztem a vizet. Először a fauszadékot láttam, majd észleltem egy fejet és akkor láttam, hogy nem egy, hanem öt ember van a vízben...”

 

Hogy mi történt ezután, illetve miként nyilatkozott a baleset helyszínére elsőként érkező Onyx kapitánya, s hogyan mentett emberéletet a Halászbástya matróza? Kiderül a csütörtöki napilapból. Keresd az újságárusoknál!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?