HARCÉL

A TEK együtt­mű­kö­dik az új-zél­andi el­kö­ve­tő­vel kap­cso­la­tos vizs­gá­lat­ban

A Ter­ror­el­há­rí­tási Köz­pont együtt­mű­kö­dik az előző napi új-zél­andi ter­ror­cse­lek­mény el­kö­ve­tő­jé­vel kap­cso­la­tos vizs­gá­la­tok­ban az érin­tett or­szá­gok part­ner szol­gá­la­ta­i­val Bren­ton Tar­rant ma­gyar­or­szági uta­zási és tar­tóz­ko­dási kö­rül­mé­nye­i­nek tel­jes körű fel­tá­rása ér­de­ké­ben.
  • Szerző: A.Z.

A 49 halálos áldozattal és csaknem ugyanennyi sebesülttel járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyverthasznált, kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyverena törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult. Szombaton Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben. A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban. Ugyancsak szombaton a horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején. A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is járt.