MANI

Új vi­rág­kor elé néz­het az A-Híd

A vál­la­lat év­ér­té­kelő ün­nep­sé­gén az egész ága­zat­nak ha­sonló jövőt jó­solt Sal László ve­zér­igaz­gató. A 2017-es év je­len­tős elő­re­lé­pést ho­zott a tár­sa­ság­nak, amire az elő­re­jel­zé­seik sze­rint idén is jó esé­lyük van.
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

2017-ben is megtartotta hagyományos évzáró és évértékelő ünnepségét az A-Híd Zrt, a Híd-csoport vezető vállalata. A hazai mély- és magasépítő cég budapesti központi épületének garázsát alakította át rendezvényteremmé, és itt foglalta össze Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója a cégcsoport 2017-es eredményeit és a jövővel szembeni elvárásait.

A vezetői beszéd előtt még szimbolikus értékű műtárggyal gazdagodott az A-Híd

A patinás múltú vállalat rendezvényén részt vett Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője is. A kutató, a múzeum és a cég közötti hosszú hagyományt követve, átadta az 1953 és 1974 között a Clark Ádám teret díszítő nullás kilométerkövet.  A történelmi jelentőségű műtárgyat a vállalat fővárosi, Karikás Frigyes utcai székházában található Hídkertben helyezték el, mely a Hídépítők Egyesülete kezdeményezésére alakult 2011-ben. A szakember kifejezte a közlekedésfejlesztésben kulcsszerepet játszó Híd-csoport iránti elismerését és utalt a több évtizedes együttműködésre.

A vállalat mérföldkőhöz érkezett

Sal László vezérigazgató évzáró beszédében kiemelte: a vállalat mérföldkőhöz érkezett. „2017 a visszatérés éve volt” – mondta el. A teljes magyar építőipar számára nehéz 2016-os évhez képest új kezdetet jelentő 2017 után a vezető szerint új virágkor kezdődhet, az A-Híd és a teljes iparág számára is.

Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója
Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója

A vezérigazgató kifejtette: a vállalat megnégyszerezte a forgalmát 2017-ben, fedezetével pedig túllépte a saját üzleti tervében lefektetett számokat. A jelenleg 191 főt alkalmazó cég 2016-ot 151 alkalmazottal kezdte, és a szűkebb esztendőben is meg tudták tartani a munkatársakat, majd 2017-ben bővítették a kapacitást – hangsúlyozta a vezető, aki értékelte a 2016-os nehezebb évben megmutatkozó munkavállalói kitartást is.

Eközben a címlapon

Egész Magyarországon dolgoznak

A vállalat egész Magyarországon dolgozik, és folyamatosan kötik az újabb és újabb szerződéseket. A keleti végeken az M35-ösön az M4-esen és az M44-esen is dolgoznak, ahol Kőrös-hidat is építenek az autópálya fejlesztés mellett. Komáromi hídépítési projektjükről lapunk interjúban számolt be. Sal László ezzel kapcsolatban külön kiemelte: ez az egyik legnagyobb folyami híd projekt ma hazánkban, melynek a munkálatai ősszel elindultak.

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

A vállalat vasúti munkálatokat is végez: Kelenföld és Százhalombatta között dolgoznak, a fővárosi Liszt Ferenc Repülőtér felújítását is befejezték, és több vasúti szakaszt is korszerűsítettek. Budapesten villamosfejlesztési, Érden hídépítési feladatokat végez a cégcsoport – fejtette ki a vezető. Hozzátette: ezenfelül számos más közlekedésfejlesztési projekten is dolgozik az A-Híd.

Új tevékenységbe is kezdtek 2017-ben

A magasépítési projektekben is erőteljes az A-Híd portfóliója. A Bartók Béla úton már az alapozási munkák folynak egy irodaház fejlesztésen, Óbudán pedig lakóparkot építenek, és újabb szerződésekre is számítanak.

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

A cégcsoport közművesei többek között Barcson, Mezőhegyesen, Solton és Cserkeszőlőn is fejlesztenek. Ráadásul a vállalat Budapesten számos távhővezetéket fektetett le, a WING beruházásában készülő Telekom-székháznál is végeztek hasonló munkát. Sal László kiemelte, hogy ezekkel a projektekkel a csoport új típusú tevékenységet kezdett meg.

Különleges fejlesztéseken is dolgoztak

Az A-Híd olyan kiemelt projektekben is munkálkodott és részt vesz, mint a vizes vb, ahol az úszószínpad megépítésében vállaltak fontos szerepet, illetve a Puskás Stadion tartópilléreinek feszítésén is dolgoznak – mutatott rá a vezető. Végül, de nem utolsó sorban az A-Híd egy kutatásfejlesztési pályázatban is részt vesz a győri Széchenyi István Egyetemmel együtt.

A cégcsoport aranykorát idéző eredmények várhatóak

„A cégcsoport folyamatosan jelentős szakmai kihívásoknak felel meg” – emelte ki Sal László. 2018-ra további növekedést vár a cég, idén - a 2017-es négyszerezés után - a tervek szerint több mint duplájára növelné a termelését - tette hozzá.

Ezzel az A-Híd aranykorában elért számokhoz juthat el, sőt, túlszárnyalhatja azokat a cég - mondta Sal László, majd számos tervezett projektet említett még meg. Ezek között van a Dunán és a Tiszán számos, 7 árvízvédelmi nagyműtárgyat is érintő hatalmas beruházássorozat.

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

A vezérigazgató ezután megköszönte az alkalmazottak munkáját, amely lehetővé tette azt a hatalmas ugrást, amit a vállalat 2017-ben megtett, és 2018-ban folytatni tervez. „Ez azzal a lojalitással, azzal a hozzáállással fog menni, amit eddig is teljesítettetek” – tette hozzá, majd létszámfejlesztést helyezett kilátásba. Elmondta: ugyan a munkaerőpiac jelenleg elég szűkös, de az A-Híd kiszámíthatósága vonzóvá teszi a céget, így egy 30-40 fős bővítésben gondolkoznak a következő években. 

„Ambiciózus céljaink vannak, de alkalmas rá a társaság”

– foglalta össze a lényeget Sal László évértékelő beszéde végén.

Értékelték a szakemberek munkáját

Ezután a vállalat több évtizedes hagyományai szerint nyugdíjba vonulása alkalmából aranygyűrűt kapott Galgóczi Gábor.

A Hídépítők Egyesülete nevében életműdíjat adott át Apáthy Endre elnök a többek között hídépítéseken és -felújításokon, útépítéseken, csatornaépítéseken és árvízvédelmi feladatokon is jelentős eredményeket elért Nádházi Ferencnek.

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Mielőtt színpadra lépett volna a zenekar, és megkezdődött volna a hatalmas Garázsbuli záró része, a Híd-csoport háromévente megtartott ki-mit-tud versenyére is sor került, melyen társas és egyéni, illetve zenés, színpadi és stand-up előadást is bemutattak a vállalkozó szellemű kollégák. A műsor zsűrijébe a magyarepitok.hu-t is meghívták.