MAMAKLUB

Új ta­lál­mány a csá­szár­met­szés­hez, hi­he­tet­le­nül bol­do­gok a kis­ma­mák

A csá­szár­met­szés is lehet él­mény: ál­lít­ják az auszt­rál or­vo­sok, akik egy olyan mód­szert ve­zet­tek be, mely­nek se­gít­sé­gé­vel a mű­té­ten át­esett anyu­kák is el­mond­hat­ják, hogy na­gyon szép él­mény­ben volt ré­szük.
  • Szerző: ripost

A császáros kismamák sokszor panaszkodnak, hogy számukra nem ugyan olyan élmény a szülés, mint azoknak a nőknek, akik természetes úton hozhatják világra kisbabájukat. Ezen a fájdalmon próbált most enyhíteni egy ausztrál orvoscsoport.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Napjainkban világszerte növekszik a császárral születőbabák száma. Ennek egyik oka, hogy egyre idősebben szülnek a nők. Miután ennek nagyobb a kockázata, az orvosok rendszerint a műtéti megoldást javasolják. Ausztráliában például a kismamák közel egyharmada a császármetszéssel történő szülést választja. S talán mindez annak is köszönhető, hogy ma már ezt a beavatkozást, ha csak lehet, nem altatásban végzik.

Az új program azonban ennél is tovább megy. Lényege, hogy a császármetszés előtt egy fóliát helyeznek el az anya arca előtt. Tehát láthatja majd, amint az orvosok óvatosan kiemelik a gyermeket. A műtét gerinc közeli érzéstelenítéssel történik. Az operált terület ugyan le van takarva, de a folyamatról az orvosok és a szülésznő végig tájékoztatja az anyukát. Természetesen az apavagy valamelyik családtag is jelen lehet a szülésnél, hiszen az ő lelki támaszuk is nagy segítség. Ez a módszer egészen másként hat az anyára, mintha altatásban végeznék a műtétet. Igaz, nem hagyományosan vajúdik, ám végig ott van, és látja a világra segített gyermeket, néhány perc múlva pedig a kezében tarthatja.

Természetesen mindez a programozott szülésekre érvényes, ahol orvos és páciense közösen dönt a műtét módjáról. A költségeket Ausztráliában az egészségbiztosító teljes mértékben fedezi. A császármetszés komoly beavatkozás. A programot az ausztrál szülész-orvosok azoknak a kismamáknak indították el, akik kénytelenek császárral szülni.