INSIDER

Új rész­le­tek a kor­mány csa­lád­tá­mo­ga­tási ter­vé­ből - téged me­lyik érint?

Csa­lá­dok száz­ez­rei szá­mol­gat­nak most: vajon mi­lyen tá­mo­ga­tá­so­kat ve­het­nek igénybe az Orbán Vik­tor által va­sár­nap be­je­len­tett nagy csa­lád­tá­mo­ga­tási cso­mag­ból. A Ri­post össze­gyűj­tötte a rész­le­te­ket!
  • Szerző: Ripost

Július 1-je nagyon fontos dátum a családosok vagy családot tervezők számára: ekkortól lép életbe az akár 10 milliós összeget is elérő életkezdési támogatás a gyermeket vállaló nőknek, és ekkortól lehet használt lakásra is igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is.

Orbán Viktor kormányfő vasárnap jelentett be 7 pontos családvédelmi intézkedési tervet, Novák Katalin családügyi államtitkár pedig tegnap ismertette a részleteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): jár mellé a hitel használt lakásra is!

-Megmarad a vissza nem térítendő állami támogatás (lásd táblázatunkat), de bővül a mellé járó hitel!

- Július 1-jétől lehet igényelni használt lakásra is a 3 százalék alatti kamatozású, támogatott hitelt. 2 gyermek nevelése esetén 10 millió forintos, 3 gyermeknél 15 millió forintos kedvezményes hitel jár, 3 százalék alatti kamatozással.

- Július 1-től a használt lakásoknál is eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlására is lehet kedvezményes hitelt igényelni.

- Új lakás vásárlásánál már az év elejétől megszűnt a 35 milliós határ.

Eközben a címlapon
A csok vissza nem térítendő része (változatlan marad)                            Összeg (Ft)         Min. alapterület              Összeg (Ft)         Min. alapterület                                ÚJ (vásárlás vagy bővítés)           HASZNÁLT (vásárlás vagy bővítés) 1 gyerek                 600 000              40 nm/70 nm                  600 000           40 nm 2 gyerek              2 600 000             50nm / 80 nm             1 430 000            50 nm 3 gyerek              10 000 000           60 nm / 90 nm           2 200 000             60 nm 4 gyerek              10 000 000           60 nm / 90 nm           2 750 000             70 nm

Gyerekvállalási támogatás: 10 millió forint!

- 10 millió forintos kedvezményes hitelt vehet igénybe minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkezik.

- Ezt a hitelt bármire használhatják, és kamatmentes, ráadásul a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot.

- Az első gyermek megszületése után 3 évig nem kell fizetni a hitelt.

- A második gyermeknél újabb három évig fel lehet függeszteni a fizetést, ráadásul elengedik a tartozás 30 százalékát!

- A harmadik gyerek megszületésekor a teljes hátralevő hitelt elengedik!

- A kedvezmény július 1. után született gyermekekre vonatkozik, és három évig lehet a programba belépni.

- A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

Hogy mi lesz a jelzáloghitel-tartozásokkal, a nagycsaládosok autóvásárlási programjával és a nagyszülői gyeddel, megtudja a keddi Ripost napilapból!

Az újságban három többgyerekes édesanyával is olvashatsz interjút, ők elmondják, mit számolgatnak éppen!