INSIDER

Új re­mény a be­te­gek­nek: pár éven belül gyó­gyít­ható lesz min­den rák?

Rá­jöt­tek, ho­gyan győz­heti le a szer­ve­zet a rákot! Ha a kli­ni­kai vizs­gá­la­tok iga­zol­ják a ka­li­for­niai Stan­ford Egye­tem ku­ta­tói által ki­dol­go­zott, úgy­ne­ve­zett im­mun­sti­mu­láns ke­ze­lés ha­té­kony­sá­gát, akkor be­lát­ható időn belül min­den­féle rák­tí­pus gyó­gyít­ha­tóvá válik.

Ha a klinikai vizsgálatok igazolják a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott, úgynevezett immunstimuláns kezelés hatékonyságát, akkor belátható időn belül mindenféle ráktípus gyógyíthatóvá válik. Tátrai Péter biológus, daganatkutató – aki most hosszú cikket írt a módszerről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján – úgy gondolja, nem „újabb csodaszerről” van szó, hanem egy olyan módszerről, amihez a tudósok joggal fűznek nagy reményeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rákgyógyítás egyik legnagyobb akadálya az, hogy az immunrendszer nem ismeri fel, hogy a rákos sejtek „ellenségek”, és nem tud velük szemben fellépni. Magában a rosszindulatú daganatban is vannak immunsejtek, de ezeket a rák képes blokkolni, így nem ismerik fel, mi a teendőjük. A Stanford Egyetem kutatói, úgy tűnik, éppen erre találtak megoldást. Módszerüket kombinált immunstimuláns kezelésnek nevezték el. Ez teljesen más megközelítés, mint a korábbi gyógymódok.

Ha minden úgy sikerül a klinikai vizsgálatok során is, ahogyan az állatkísérleteknél, akkor reménykedhetünk abban, hogy az eljárás hatékonyabb lesz, mint a ma legelterjedtebb kemoterápiás kezelések "– magyarázta a -nak Tátrai Péter.

Ha te is kíváncsi vagy rá, hogy  ezzel a módszerrel hogyan gyógyítható a rák és mikor lesz elérhető a magyar rákosoknak ez a kezelés, akkor keresd a Ripost napilapot pénteken az újságárusoknál.