MANI

Új óvoda épül Pest­hi­deg­kú­ton!

A II. Ke­rü­leti Ön­kor­mány­zat Pest­hi­deg­kú­ton, a Ka­darka és a Sza­bad­ság utca sar­kán álló tel­ken meg­kezdi az új óvoda fel­épí­té­sét.
  • Szerző: RIPOST

A II. kerület a családosok körében az egyik legnépszerűbb városrész. Pesthidegkúton évről évre nő az óvodai beiratkozások száma, a jelentkezések minden évben meghaladják a rendelkezésre álló férőhelyeket. Jóllehet a II. Kerületi Önkormányzat az elmúlt évtizedben összesen közel másfél milliárdos beruházással 750 új hellyel bővítette óvodai hálózatát, az intézményrendszer bővítése folyamatosan napirenden van.

A hiányzó kapacitásokat csökkenti, az óvodai férőhelyek számát növeli a most induló „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című, a VEKOP-6.1.1. Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése tárgyú pályázati felhíváson nyertes projekt. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás során választották ki, december 3-án pedig átadták a helyszínt munkaterületként a kivitelezőnek, így a héten megkezdődhet az építkezés.

A jelenlegi óvodafejlesztés célja, hogy a Hidegkúti út 220. szám alatti meglévő, rossz adottságú telken álló, a szabványnak nem megfelelő épület helyett egy másik, immár alkalmas helyszínen, a Kadarka u. 1-3. alatt épülő

új óvoda magas szakmai színvonalon álljon a környékbeli kisgyermekes családok rendelkezésére.

Az óvoda létesítése emellett hozzájárul majd ahhoz, hogy a  kisgyermekes szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra, ezáltal nőjön a foglalkoztatás, javuljon az óvodai ellátáshoz való hozzáférés és jobb legyen a szolgáltatás minősége. Az új óvoda megépülésével a kerületrész óvodai helyigényét az előírásoknak, szabványoknak megfelelően tudják kielégíteni.

Az építkezéshez szükséges telket az önkormányzat biztosította a Kadarka utcában, az óvodát az önkormányzat saját forrásból működteti majd. Azzal, hogy a meglévő helyett egy új, korszerűbb épület készül el, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkennek, hiszen az új óvodaépületben megújuló energia- (napenergia) és csapadékvíz-hasznosítás valósul meg, illetve egészségesebb lesz az új környezet. Az új óvoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas az óvodai igények ellátására is, ami lehetővé teszi óvodai úszásoktatás bevezetését.

A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 m2. Az új épületben részleges pince, földszint és emelet lesz. Az építési költség előreláthatólag több mint 800 millió Ft. A most induló projekthez 400 millió forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) vissza nem térítendő pályázati, illetve több mint 400 millió forintot a II. Kerületi Önkormányzat saját forrásból biztosít.