INSIDER

Új ne­ve­lési mód­szer ter­jed a neten! Or­bi­tá­lis ötlet vagy or­bi­tá­lis ba­rom­ság?

Őrült vitát ger­jesz­tett az in­ter­ne­ten egy édes­anya öt­le­tes fo­tója. Az al­kotó maga is meg­le­pő­dött, hogy mennyire fel­pör­gette az Fa­ce­boo­kot a gyer­me­kei által is vic­ces­nek ta­lált és a tá­mo­ga­tá­suk­kal el­ké­szült kép, il­letve a hozzá kiírt pár sor. Sok kom­men­telő csak ne­ve­tett egy jót, de ren­ge­te­gen kö­ve­tendő pél­dá­nak tart­ják, és szép szám­mal van­nak olya­nok is, akik tel­je­sen ki­akad­tak.
  • Szerző: Ripost

Rengeteg szülő nem tud mit kezdeni a gyerekekkel a nyári szünetben – nem véletlen, hogy több ezren osztották meg a Facebookon egy ceglédi édesanya, Ványiné Krisztina fotóját. Két gyermeke látható rajta, amint orrukkal egy-egy 500 forintost szorítanak a falhoz. A kép mellé a következő kísérőszöveg került:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
„Adtam a gyerekeknek 500-500 forintot. Aki tovább bírja az orrával a falhoz nyomva tartani úgy, hogy ne essen le, azé a két ötszázas. Már 3 órája csend és nyugalom van a házban. :-)"

Bár a bejegyzés végén található mosoly jelzi, hogy viccről van szó, a hozzászólók hamarosan több csoportra szakadtak. Egyesek vették a lapot, és jól szórakoztak, mások magukból kikelve nekiestek az édesanyának, és a sárga földig lehordták. A felháborodott kommentelők sok mindenről írtak a szülői lustaságtól a pénzéhségre nevelésen át a gyermeki szófogadásig.

A által megkérdezett gyógypedagógus, Csuja Fanni inkább arra ösztönzi a szülőket, hogy pénz helyett inkább kreatív feladatokkal motiválják a gyerekeiket. Példát is említ: „Én azt csináltam a legnagyobbnál, hogy ha leül gyakorolni a zongorán, kap egy matricát, és ha összegyűlik 10-15 matrica, akkor választhat valamit. Nem feltétlenül játékot, élményt is kérhetett, mondjuk, hogy menjünk el ketten moziba” – szól a szakembertől a követhető ötlet. Igaz, a hosszú nyári szünet komoly kihívást jelent az édesanyáknak és az édesapáknak, de számos tipp létezik a szappanbuborék-fújástól azok vízipisztollyal történő szétlövésétől kezdve a közös sütikészítésen, illetve papírhajtogatáson át a régi családi fényképek nézegetéséig….

Ki mit szólt a netes geghez?

C. Rozália: „Kimondhatatlanul hálás vagyok... Holnap én vigyázok az unokákra.”

J. Judit: „Azonnal kipróbálom. Nem bírok a gyerekeimmel, teljesen megőrültek a nyáron. Könnyű annak, akinek mindig kéznél van a nagymama.”

Eközben a címlapon

L. Évi: „Valószínűleg azok, akik ezt most támadják, inkább megütik a gyereket... Egyszerűbb megoldás, ugye?"

L. Nikolett: „Szerintem hatalmas! Nekem mosolyt csaltál az arcomra. Aranyosak a gyermekeid, s ha olyan jó testvérek is, akkor tuti megosztják egymás közt egy-egy fagyira. (Persze értem a poént)."

 K. László: „Tíz perce ezen nevetek."

K. Jakab Demeter: „Szerintem ez nettó genyóság. Pláne kirakni."

Sz.-né B. Annamária: „Nem nevezheti magát szülőnek, aki ilyet tesz a gyerekével! Szégyen."

T. N. Ágnes: „Ez komoly??  És valakiknek ez tetszik?? Száradna el a keze annak a szülőnek, aki ilyen „játékot" ad a gyereknek. Plusz kib... lusta az ilyen szülő."

R.-né J. Mária: „Aztán jó hülye lesz a gyerek, meg csöndes a pénzért! Remélem, csak poén volt, mert annak elmegy."

S. László: „Poénnak jó, csak veszélyes. Egy csomó szülő azt hiszi majd, hogy ez a jó módszer, miközben jól megalázza a gyereket.”

S hogy mit szólt mindehhez a képet készítő és feltöltő anyuka, aki egyébként rendkívül kreatív ötletekkel teszi színessé és valóban élvezetessé gyermekei mindennapjait? Kiderül a  pénteki napilapból. Keresd az újságárusoknál!