NÍNÓ

Új mód­szer­rel tör­nek be a la­kó­te­le­pe­ken

Új­fajta be­tö­rési mód­szerre hív­ták fel a fi­gyel­met a ká­ro­sul­tak Szé­kes­fe­hér­vá­ron és Du­na­ha­rasz­ti­ban is: a rab­lók egy­sze­rűen lyu­kat éget­nek a mű­anyag aj­tóba, és a zár­ban lévő kulccsal be­jut­nak a la­kásba.
  • Szerző: Ripost

„Éjszaka, a dunaharaszti Bezerédi lakóparkban több helyre próbáltak betörni egy új módszerrel. Két helyen sikerrel jártak, az egyik sajnos a miénk volt” – írja az egyik károsult a Dunavarsányiak Közössége oldalon. A módszer bosszantóan egyszerű: a műanyag bejárati ajtót megolvasztják a zár mellett, és a belül hagyott kulccsal kinyitják a zárt ajtót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Csak kevésbé lenyomozható dolgokat vittek el, táska, pénztárca, ékszer, óra. Telefon, tablet, laptop, bár ugyanott voltak, nem érdekelte őket. Ezalatt az emeleten aludtunk

– írta a család, melynek tagjainak talán szerencséje volt, hogy nem ébredtek fel, ki tudja ugyanis, mire képesek az ilyen aljas tolvajok!

Ráadásul a módszer életveszélyes: ha az ajtó mögött gyúlékony anyagok (például újságpapír vagy függöny) van, leéghet az egész lakás!

Fotó: Facebook

Ugyanezt a módszert alkalmazták egy székesfehérvári háznál is, az erről készült fotókon jól látszik a műanyag bejárati ajtón a kiégetés helye. Azt egyelőre nem tudni, hogy ugyanaz a banda rabolt-e Fejérben, vagy más betörőkhöz is eljutott ez a rablási technika.

A Fekete-hegyen hajnali 4-kor próbáltak a kiégetéses módszerrel betörni. Szerencsére nem sikerült, nem jutottak be és nem vittek el semmit

– írta Csaba.

A megtudta, hogy a betörők úgynevezett zsebsárkányt, azaz szakácsfáklyát használnak az ajtók kiégetéséhez, erről számos videót is találni az interneten. A pár ezer forintos eszközzel zaj nélkül égethetik ki a műanyag ajtót, elég egy szűk lyuk, amin befér a rabló keze, és már el is fordította a zárat! S ez ellen sajnos a vasalt zár sem véd meg…

Eközben a címlapon

Létezik megoldás, hogy elkerüljük az ilyen betöréseket. A részleteket a  napilap keddi számában olvashatod! Keresd az újságárusoknál!