BOZÓT

Új bank­kár­tyás le­hú­zás ter­jed, erre vi­gyázz!

Nyu­god­tan sé­tálsz egy be­vá­sár­ló­köz­pont­ban, vagy vil­la­mo­son uta­zol, aztán arra le­szel fi­gyel­mes, hogy hir­te­len meg­csa­pol­ták a bank­szám­lá­dat. Saj­nos, nem rém­álom, de te­hetsz el­lene...
  • Szerző: F. G.

Ha eddig azt hitted, hogy utazás, sétálgatás közben nem emelhetnek le pénzt a zsebedben, pénztárcádban őrzött bankkártyádról, akkor el kell, hogy keserítsünk: ez veled is megtörténhet.

PayPass-os  fizetésnél 5000 forintos limitig nem kell megadni a PIN kódot, hanem csak a kártyádat egy leolvasóhoz érinted, és már meg is vetted, amit akartál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A háttérben egy rádiófrekvenciás adattovábbítás zajlott közted, a leolvasó és a bankod között. De az ugyanilyen leolvasóberendezés már a bűnözők eszköztárában is megjelent. S ha kellően közel jutnak hozzád, illetve a bankkártyádhoz, akkor 5000 forinttal simán lehúzhatnak.

Ausztráliában már pár éve felhívták erre a veszélyre a figyelmet, és a bűnözők állítólag mintegy 130 dollárból képesek összerakni a lehúzáshoz használható elektronikus kütyüt.

A 21. századi zsebtolvajlási technológia mára Magyarországra is elérkezett. Egy gazdasági lap internetre feltöltött, azóta egyébként törölt cikke szerint valós veszély, hogy a zsúfolt tömegközlekedési járműveken terminállal felszerelt tolvajok csapolják meg a mellettük álló utasok bankszámláját.

Más szakértők ezzel szemben azt állítják, hogy a veszély csak elvileg létezik, akkor működik, ha a tolvaj néhány centiméterre helyezkedik el a kártyához, ami egy buszon vagy villamoson nem könnyű...

Eközben a címlapon

Mindenesetre

az interneten már több cég is kínál olyan kártyatokot, ami blokkolja a lehúzós készülék rádióhullámait,

házilag pedig megteszi, ha egy kis alufóliát helyezünk a pénztárca kártyatartós részébe.

És biztos, ami biztos, a bankkártyát ne tartsuk könnyen hozzáférhető helyen.