MAMAKLUB

Úgy hat a gye­re­kek agyára az okoks­te­le­fon, mint egy gramm ko­kain

Egy brit ad­dik­to­ló­gus sze­rint a gye­re­kek­nek okos­te­le­font venni annyit je­lent, mint ha egy gramm ko­ka­in­nal aján­dé­koz­nánk meg őket. A cha­te­lés­sel töl­tött idő ugyanis bor­zasz­tóan ad­dik­tív a ti­zen­éve­sek szá­mára. De vajon mi a meg­ol­dás? A szak­értő sze­rint nem a til­tás!

Mandy Saligari brit addiktológus szerint a képernyőfüggőségetgyakran nem kezelik a súlyának megfelelően – ám ahogy egy üveg borral vagy egy gramm kokainnal sem hagynánk egyedül a gyerekeinket, úgy az okostelefonnal sem kellene.

Fotó: Pinterest

A képernyő ugyanis ugyanolyan függőséget képes kiváltani a tizenéveseknél, mint az alkohol vagy a drogok. A tizenévesek ráadásul szexuális zaklatásnak is ki lehetnek téve az elektronikus eszközökönkeresztül, de az sem jó dolog, hogy már egészen fiatalon, akár 13-14 évesen is normálisnak tartják a szexuális tartalmú üzenetváltást, például a meztelen képek küldözgetését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

A szülők többsége szerint nem egyszerű kontrollálni, mennyi időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, és már az óvodások is heti négy-hat órát töltenek az interneten. A szakértők szerint persze nem a teljes tiltás a megoldás, mivel ez csak ellenállást vált ki. Az azonban fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek az internet ésszerű használatát. Legyen “záróra”, és ésszerű lefekvési idő.

Fotó: Pinterest

Az iskoláknak is komplex módon kellene megközelíteni a kérdést: nem lenne szabad tiltani az okostelefonok használatát, az ésszerű használat oktatásának azonban a tanítás részének kellene lennie, mint ahogyan annak is, hogy vannak olyan időszakok, amikor az iskolában nem szabad okostelefont használni. Ha a gyerek ésszerű megoldásokkal találkozik otthon és az iskolában, akkor képes lesz az önszabályozásra, és nem alakul ki függőség, és lelkiismeret-furdalás nélkül lehet élvezni a képernyő előtt, illetve a telefon és számítógép nélkül töltött időt.

Forrás: Independent

Eközben a címlapon