kulcsár edina
Mintha eleve kánikulai frissítõnek találták volna ki az ubisalit. Kellemes savanykás íze, pláne hidegen, valóságos megváltás a hõgutában. Mindez nem véletlen: az uborka szinte minihûtõként mûködik, ha megesszük!
Az uborka a 4. legnépszerűbb zöldség a világon. Víztartalma igen magas, 95%-os, és még így is hihetetlenül sok benne az értékes vitamin! Az uborka úgynevezett lúgosító zöldség, mely ellensúlyozza a szénhidrátok okozta savasodást, ezért a létező legjobb diétás alapanyag.
Fogyókúrához, méregtelenítéshez tökéletes választás!
Ráadásul az uborka ásványi anyagtartalma segít a szervezet hőháztartásának szabályozásában, így kánikulában szinte kötelező kaja! Noha egész évben beszerezhető, de amíg tart a szezonja, érdemes frissen, nyersen minél nagyobb mennyiségben fogyasztani. Ilyenkor a kovászos uborka mellett az uborkasaláta a legmenőbb, mely tényleg igazi magyar specialitás! Sokféleképpen készül, és minden családnak megvan a saját receptje. Ki fokhagymával, ki anélkül szereti. Sokak szerint meg kell hámozni az uborkát, mások azt mondják, vétek. Mindenesetre ubisali-ügyben néhány törvényszerűség irányzatoktól függetlenül is megállapítható. Nézzük, hogy lesz legfinomabb a vasárnapi ebédhez szánt uborkasaláta!
A klasszikus recept szerint fürtös uborkát érdemes választanod. Mert ugyan kígyóuborkával egyszerűbb a dolgod - főleg ha nem hámozod meg, csak lemosod - de a fürtös ubiból készült salátában ropogósabbak maradnak az uborkaszeletek. A kígyóuborkának ugyanis magasabb a víztartalma és húsának szövetei lazábbak. Ha a kígyóuborka mégis szimpatikusabb, akkor is szánj időt a hámozásra, mert a permetezésből származó növényvédő anyagok a héjban raktározódnak, jobb, ha nem eszed meg ezt a részt. Ellenben, ha magad neveled a kígyóubit, vagy ha termelőtől veszed, inkább héjával együtt szeleteld, mivel így ropogósabbnak érzed majd a salátát. A fürtös uborkát minden esetben meg kell hámozni, héja rágós, nem lehet megenni.
Ritkán kapható és inkább csak piacokon a mini kígyóuborka, mely igazán tömött húsú uborkaváltozat, nagyon finom belőle a saláta. Ha ilyet látsz, csapj le rá!
A legyalult uborkaszeleteket sózd le bátran, de a kígyóuborkát rövidebb ideig hagyd állni a sóban, mert túlságosan meglágyítja a szeleteket. Fürtös uborkának is elég 10 perc. Régen illő volt ilyenkor kicsavarni az uborkát, de sokkal jobban jársz, ha inkább ráöntöd az ecetes lét. Kár lenne veszendőbe hagyni a só által kioldott hasznos ásványi anyagokat, vitaminokat.
Nem kérdés, hogy az ubisali fokhagymával az igazi, de nélküle is nagyon finom! A fokhagymát érdemes már besózáskor a szeletekhez adni, így a só kioldja a fokhagyma aromáit is, íze jobban érvényesül így a salátalében. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fokhagyma nagyon egészséges, csökkenti a rák kockázatát, erősíti az immunrendszert. Az uborkasaláta pedig egy jó alkalom arra, hogy többet vigyük szervezetünkbe a fokhagyma hasznos hatóanyagaiból.
Előfordulhat, hogy az uborka a végeken keserű. Mielőtt legyalulod, mindig ellenőrizd mindkét végénél!
Készítsd el a klasszikus változatot, egy órával később öntsd le a salátáról a lé nagy részét. Majd egy pohár tejfölt keverj hozzá. Tejföl helyett használhatsz joghurtot is. Még egy tipp: Tegyél hozzá lila hagymát és friss kaprot is, úgy még finomabb!
Az uborka salátának jót tesz, ha legalább 2-3 órát hűtőbe teszed, hogy az ízek összeérjenek!
Ez a klasszikus uborka saláta turbó-változata. Az alap salátához karikázz hagymát és paprikát - a zöldségeket így együtt sózd le. A paradicsomot az ecetes lével együtt keverd a salátához, így szépek maradnak a szeletek. Végül jó sok finomra vágott petrezselyemmel turbózd, majd mehet a saláta a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Elképesztő ízorgia! Ezt a friss salátát mindenki imádja!
A hőségben jól jön a savanykás kovászos uborka leves is, kóstoltad már?