KÜLFÖLD

Tün­te­tés lesz szom­ba­ton Mer­kel ellen gyil­kos­sági ügy miatt

Kan­del vá­rosa las­san az el­len­ál­lás nyu­gat-né­met­or­szági jel­ké­pévé válik. Ez új fej­le­mény, mert eddig fő­ként a régi NDK vá­ro­sa­i­ban til­ta­koz­tak a német kor­mány be­ván­dor­lási po­li­ti­kája ellen.
  • Szerző: SZM

Néhány napja a írta meg először, hogy a bécsi nők is tüntetést szerveznek a migráns-erőszak ellen április 14-én. Ennek a jelszava az lesz, hogy “Kandel ist überall” azaz Kandel mindenhol ott van - amellyel Kandel német városban bő három hónapja elkövetett gyilkosságra emlékeztetnek. Akkor egy fiatal lányt késelt halálra korábbi afgán barátja.

Új hír, hogy ezen a szombaton ismét tüntetnek Kandelben, immár nem a gyilkosság, hanem általában a bevándorlók és a német kormány velük kapcsolatos politikája ellen.

Úgy tűnik,

ez az alig 8500 fős település Németország nyugati részének “ellenállási jelképe” lesz. Eddig ugyanis a régi NDK-hoz tartozó városokban voltak és lesznek Merkel-ellenes tüntetések, de a jólétbe elkényelmesedett nyugati országrész hallgatott.

A tüntés főszervezője az a Marco Kurz szélsőjobboldalinak bélyegzett aktivista, aki lelkiismereti kérdést csinál abból, hogy a németeket felébressze amíg nem túl késő. A hétvégi tüntetést nem csak a Facebookon szervezik, hanem – félve a Youtube cenzúrájától - az orosz kézben lévő VKontakte nevű hasonló videómegosztón is. Ez egészen újszerű megoldás a rendszer ellenes tiltakozást szervezők történetében.

Forrás: LeMonde