MAMAKLUB

Túl sokat te­le­fo­no­zik a gye­rek? Így pat­tintsd le róla

Míg régen alig le­he­tett be­hívni a sza­bad­ból a gye­re­ke­ket, ma­nap­ság alig lehet ki­tusz­kolni őket az ajtón, annyi időt töl­te­nek a szá­mí­tó­gép­pel, a táb­la­gép­pel, az okos­te­le­fon­nal. Pedig a kor­lát­lan kü­ty­üzés több ku­ta­tás sze­rint sem tesz jót nekik. De vajon ho­gyan lehet őket ve­sze­ke­dés nél­kül le­szedni a gép­ről?

A számítógép, az okostelefon és a táblagép használata kétségtelenül az életünk részévé vált. Ráadásul egyáltalán nem csak rossz hatásai vannak, sok jót is hoz az életünkbe az interaktív tananyagoktól a távoli családtagokkal való kapcsolattartásig. Túlzásba vinni azonban nem érdemes, már csak azért sem, mert egyáltalán nem tesz jót, ha az egész napot ülve töltjük: az ülő életmód terjedése nem véletlenül hozta magával a mozgásszervi panaszok és az elhízás rohamos terjedését.

Ráadásul több kutatás is kimutatta, hogy a korlátozások nélküli számítógépes játék úgy hat az agyra, mint a „digitális heroin”. Ijesztően hangzik, de a videojátékok az agynak pont úgy stimulálja az agy egyes részeit, ahogyan a kokain. Ráadásul ezek a játékok a dopamin termelését is serkentik: ez a jó érzésekért felelős ingerületátvivő anyag a jutalmazás érzését erősíti, és ezáltal kiválthat egyfajta függőséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl szigorúan be kell tiltani mindenféle képernyős tevékenységet – már csak azért sem, mert más kutatások viszont cáfolták a fenti eredményeket, vagyis a kutatók véleménye egyelőre megoszlik ez ügyben. Nyugodtan ki lehet használni a digitális világ jó hatásait, és ésszerű mederbe szorítani a technológia használatát. De vajon hogyan kezdjünk ehhez hozzá, hogy ne legyen belőle folytonos veszekedés a családban?

Légy példakép

A legtöbbször azzal nevelünk, amit nem mondunk ki. Vagyis ahelyett, hogy mi is folyton a gépen lógnánk, hadd lássanak könyvet a kezünkben a gyerekek, és lássák azt is, hogy beszélgetünk egymással, meghívjuk magunkhoz a barátainkat, sportolunk, kreatív hobbink van, vagyis van életünk a digitális világon kívül is.

Szervezz programokat

Ha a hétvége nagy része családi programokkal telik, nem kell attól tartanod, hogy hosszú órákat fognak a gép előtt tölteni a gyerekek. A kirándulástól a vendégségig, a közös társasjátékozástól a szalonnasütésig bármi jó lehet, ha közösen csináljuk.

Menj a szabadba

Amikor jó idő van, igyekezzünk a szabadban játszani. A kisebb gyerekeknek ott a játszótér, a nagyobbakkal pedig kirándulhatsz, focizhatsz, kutyát sétáltathatsz, a lényeg, hogy minél többet legyetek a friss levegőn.

Eközben a címlapon

Legyenek szabályok

A világosan lefektetett szabályokat a gyerekek többsége betartja. Legyen például tilos a képernyők bámulása (a tévét is beleértve) evés közben, ne legyen kütyü a hálószobában és a gyerekek szobájában, és csak akkor legyen mód a videojátékozásra, ha minden más kötelességükkel (pl. lecke, házimunka) készen vannak. Legyen minden nap „záróra”, ami után ki kell kapcsolni a kütyüket, a háttértelevíziózásról pedig szokjon le az egész család.

Vegyél részt az életükben

A digitális világ veszélyeit úgy lehet a legjobban kiküszöbölni, ha megbeszéljük velük, ami a digitális térben történik. A kütyük ne valamiféle „mumus” szerepét töltsék be a család életében, inkább használjuk őket meggondoltan, és beszéljünk őszintén arról, hogy ennek bizony veszélyei is vannak. Tudniuk kell azt is, hogy mikor szóljanak neked (pl. ha valaki zaklatni kezdi őket az interneten), és azt is tudatosítsd bennük, hogy ilyenkor nem fogod őket hibáztatni, inkább a támogatásodra számíthatnak.