FITTFAZÉK

Tudod, hogy melyik só, mire jó? Íme, a titok

Ugye, mennyi min­den jut eszedbe a sóról? Még szá­mos köz­mon­dá­sunk­ban is sze­re­pel! Nép­sze­rű­sége ma na­gyobb, mint va­laha. Hála a ke­res­ke­de­lem­nek, a világ összes só­faj­tá­ját meg­kós­tol­ha­tod. Me­lyek a leg­kü­lön­le­ge­seb­bek?

A só akkora kincs az emberiség számára, hogy volt idő, amikor pénz helyett is használták.

Tengeri sópárlóból vagy sóbányából származik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Asztali só

Az asztali sót nem is említjük egy kategórián belül a többi sóval!

Miért?

Mert kizárólag negatív hatása van az emberi szervezetre.

Az előállítása során tökéletesen megfosztják a főbb ásványi anyagoktól, kivéve a nátriumot és a kloridot. Kémiai szerekkel tisztítják, fehérítik, rendkívül magas hőfokon hevítik. A hozzáadott jód mindig szintetikus. A mesterséges jódot és a csomósodásgátlás érdekében alkalmazott szereket nem tudjuk feldolgozni, mind lerakódnak a szerveinkben. Számos betegség is ennek számlájára írható. A tartósítószerként használt alumínium-hidroxid pedig felhalmozódik az agyban, Alzheimer kórt és egyéb agyi károsodást okozva.

Lássuk a valódi, értékes sófajtákat:

Eközben a címlapon

1. Kelta tengeri só

Megjelenésre nedves, darabos, szürke színű sókristályok. A francia tengerpart ár-apály tábláinak mélyéről nyerik ki, kézi erővel, a nap és a szél segítségével, a tengervíz elpárologtatásával. Finomítatlan, durvább szemcséjű az asztali sónál. Gazdag ásványi anyagokban: többek között cink, kálium, vas, kalcium, mangán és jód található benne.

Az asztali sónál sokkal összetettebb, gazdagabb az íze. Főleg halételekhez ajánlott, de kiváló befejező ízesítő más tengeri-gyümölcsökhöz, húsokhoz. A zöldségek, csokoládé, karamell saját ízeit is hatásosan kiemeli. Sajnos az óceánok napjainkban szennyezettebbé váltak. Emiatt a tisztítás, a feldolgozás során egyre több kémiai szerrel kezelik, hogy fogyasztható legyen. Nagyon ritka a tiszta kinyerőhely.

2. Rózsaszín Himalája só

Az összes sófajta közül a Himalája kősó a legtisztább a világon. A tenger évmilliókkal ezelőtt kiszáradt, a sóra más kőzetrétegek rakódtak. Ezek pedig a külvilágtól elzárva megvédték a környezetszennyezéstől. A pakisztáni Khewra sóbányában, kézi erővel bányásszák, 4-600 méter mélyről. Színe a fehértől a piszkosfehéren át a sötét rózsaszínig, pirosig terjed. Néha zöld sót is találnak. A színe a tisztaságtól és az ásványi anyag tartalomtól függően változik.

Míg a jódozott asztali só 17%-ot von el az életenergiánkból, addig a Himalája só fogyasztása, a sejtszerkezetének köszönhetően 27%-os energianövekedéssel jár. Ez a legértékesebb, legegészségesebb, feldolgozatlan só. Akárcsak az Erdélyben bányászott parajdi só, a Himalája só is tartalmazza mind a 84 ásványi anyagot, melyből az emberi test is áll. Többek között: nátrium-klorid, kénsav, kalcium, kálium, magnézium. Az egyetlen lúgosító hatású só.

Hogy használd:

  • Főzéshez, sütéshez mindig utólag add, ízesítésként. Így megőrzi eredeti ízét, és a kristályszerkezete sem károsodik.
  • Oldatként az orr öblítésére is alkalmazhatod.
  • Lábfürdőnél szórd az áztató vízbe!
  • Bőrradírhoz keverd olívaolajjal!
  • Fülfájás esetén melegítsd fel, és zokniba töltve tedd a füledre!
  • Levegő tisztítására, ionizálásra kapcsold be a sólámpát!

3. Fekete nepáli só (Kala Namak)

Ez is a Himalájából származik. Tartósítószereket, színezéket, adalékanyagot nem tartalmaz. Színét vulkanikus eredetének, vas-oxid és kéntartalmának köszönheti. Íze enyhén fűszeres, füstös. Vegetáriánus ételekben a tojás helyettesítőjeként is alkalmazzák a kénes íze miatt. Remek választás az indiai ételekhez. Ajánlott a magas vérnyomásban szenvedők, a kevés sót fogyasztók és a vegánok számára, mert nem növeli a vér nitrát tartalmát. Kiváló a gyomorégés és a szélszorulás megszüntetésére. Ha étkezéshez használod, előbb mozsárban törd össze.

Ne téveszd össze a szintén sötét, fekete hawaii sóval:

4. Vörös hawaii só

Ez is tengeri só. Az őslakosok évszázadok óta foglalkoztak az előállításával. Hawaii-ban, Kanui szigetén a folyók vas-oxidban gazdag, vulkanikus eredetű, vörös agyagot mosnak a tengerbe. Az itt kitermelt só íze sokkal kifinomultabb, lágyabb, enyhébb a többi tengeri sóénál.

Értékes ásványokat tartalmaz. Főzés közben ne, kizárólag tálalás előtt sózz vele! A világos ételeken a nagy kristályok igen látványosak. Igazi Gourmet só, a dizájnerek kedvence. Sertéshúshoz illik a legjobban, de marhahúshoz és halételekhez is kiváló.

Hatása: csonterősítő, vérnyomás szabályozó.

Bőrradírként alkalmazva méregtelenít, arcmaszkokhoz adva táplálja a bőrt a benne található, közel 80 természetes ásványi anyag.

5. Füstölt só

A vikingek ősi módszerét megtartva, bükkfán vagy tölgyfán füstölik 160 órán keresztül. Óránként kézzel fordítják. Nem csoda, hogy olyan borsos az ára.

Kellemetlen mellékíz, hozzáadott aroma, színezék nélküli termék. Alkalmas bármilyen étel, például grillhús, hal, gomba, tészta, szójakészítmények füstös ízesítésére. Próbáld ki édességek, kekszek, csokoládé fűszerezésére is!

6. Perzsa kék só

Ez a gyönyörű kősó a világ egyik legritkább fajtája. Káliumot tartalmaz. Színének titka a fénytörés, amelyet a kristály speciális szerkezete okoz.