KÜLFÖLD

Ilyen­nek még sosem lát­ták az ame­ri­kai el­nö­köt

A nem­zet­hez in­té­zett te­le­ví­ziós be­szé­dé­ben az ame­ri­kai elnök most azt az arcát mu­tatta meg, ame­lyet ko­ráb­ban ke­ve­sen lát­hat­tak.
  • Szerző: WM

A Fehér Ház Ovális irodájából közvetített tévébeszéd sokakat megdöbbentett. Szinte mindenki egy harsány, bevándorlás ellenes beszédet várt, amely végén az amerikai elnök bejelenti, hogy a mexikói határon kialakult helyzet miatt bevezetteti a szükségállapotot. Akik erre számítottak, azoknak csalódniuk kellett. A világ vezető hatalmának elnöke ugyanis

EZEKET OLVASTAD MÁR?
a lélek és a szív válságáról beszélt, amikor a déli határon várakozó illegális bevándorlókat hozta szóba.

Szakértők úgy gondolják, hogy a drámai hangvételű, kilenc perces beszéddel Trump a nyomást próbálta növelni politikai ellenfelein. Hetekkel ezelőtt ugyanis leállt a kormányzat, mivel nem sikerült megállapodásra jutni a demokratákkal a határra tervezett kerítésről.

Az elnök azonban már ebben is képes lenne kompromisszumot kötni. Mint mondta: azzal is megelégedne, ha a betonfal helyett egy acélkerítéssel próbálnák meg megállítani az illegális bevándorlókat és a drogcsempészeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Amerika örömmel ad otthont olyan bevándorlók millióinak, akik törvényes keretek között érkeznek, majd gazdagítják az amerikai nemzetet. Emlékeztetett egyben arra, hogy már a választási kampányában is az amerikaiak biztonságának megóvását ígérte, és feltette a kérdést:

Vajon mi az oka annak, hogy tehetős amerikaiak falat emeltetnek a házuk köré.

Az elnök nem nevezett néven senkit, de egyértelműen Barack Obama demokrata párti volt elnökre utalt: pár nappal korábban ugyanis már felhozta, hogy az Obama-házaspár a washingtoni villája körül magas falat emeltet.

Dél-Karolina szenátora a beszéddel kapcsolazban úgy fogalmazott, hogy sosem látta még Trumpot ilyen államférfihoz méltóan viselkedni.