HARCÉL

Továbbra is Soros emberét akarják benyomni az EU élére

Megszakították az Európai Tanács ülését, így nem született döntés a bizottsági elnöki jelöltről. Soros megbízható szövetségese, Frans Timmermans jelöltségét nem bocsátották szavazásra, mert nem volt elég támogatása. Kedd 11-órától folytatódik az EU-csúcs.
  • Szerző: RIPOST

A V4-ek kitartanak, blokkolják Timmermans kinevezését, ehhez azonban szövetségesekre van szükségük.

A bolgárokat az Európai Tanács elnöki posztjával akarják maguk mellé állítani, de Timmermans ellen az ír, a lett, a horvát és az olasz miniszterelnök is tiltakozott. Huszonegy állam támogatása szükséges a jelölt jogszerű megszavazásához, valamint az is feltétel, hogy a mellé álló tagországok lakossága elérje az EU népességének 65 százalékát.

A Politico nevű brüsszeli portál tudósítójának egy diplomata egyébként félig viccelődve azt mondta: Tusk és a német-francia szövetség arra játszik, hogy az álmos miniszterelnökök előbb-utóbb bármit megszavaznak. 

A V4-ekre ez biztos nem igaz, a visegrádi országok miniszterelnökei kitartanak és tovább blokkolják Timmermans kinevezését. Ebben a lett, a horvát, az olasz és az ír miniszterelnök is szövetségesük.

Ahogy azt a %% is megírta, Frans Timmermans bizottsági elnökké választásával szintet ugorna Soros, már ami az európai ügyekre való ráhatását illeti. Magyarán ebben az esetben nem kevesebb történne, minthogy Soros közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban.

Frans Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, aki a legtöbbször találkozott az amerikai spekulánssal az elmúlt uniós ciklusban, és számos alkalommal kifejtette, nagyra tartja őt. „Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá" – mondta el korábban Sorosról.

A brüsszeli baloldali elit által erőltette megoldást Orbán Viktor úgy értékelte, hogy „azzal az Európai Néppárt súlyos, sőt történelmi hibát követne el. Ez azt jelentené, hogy egy olyan párt, amelyik megnyerte a választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?