POLITIK

Harc az em­ber­csem­pé­szek­kel a ma­gyar határ kö­ze­lé­ben

Ki­ter­jedt em­ber­csem­pész-há­ló­zatra csap­tak le szerda haj­nal­ban a román ha­tó­sá­gok Temes és Arad me­gyé­ben. A szer­ve­zett bű­nö­zés és ter­ro­riz­mus el­leni ügyész­ség (DIICOT) az akció le­bo­nyo­lí­tá­sára közös nyo­mo­zó­cso­por­tot ho­zott létre a né­met­or­szági bűn­ül­döző szer­vek­kel.
  • Szerző: Ripost

Miközben a déli határon a kerítés védi Magyarországot a migránsok tömegeinek beözönlésétől,a rafinált embercsempészek 2017 óta a román-magyar határon pörgetik át a Törökország felől érkező illegális bevándorlókat.

A nyomozók találtak egy olyan családot is, akik a kétéves gyerekükkel várták a transzportot Temesváron:

EZT OLVASTAD MÁR?

A 2017-ben szerveződött hálózat Törökországból juttatta Bulgárián, Szerbián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül Németországba az illegális bevándorlókat.

A Szerbiából Romániába átcsempészett embereket temesvári panziókban helyezték el, ahol nem regisztrálták őket. A bevándorlók Romániában menedékjogért folyamodtak, majd – míg a hatóságok a kérésük elbírálásán dolgoztak – Magyarországra csempészték őket.

A hálózat rendkívüli szervezett volt. Minden országos sejtjét egy-egy arab származású személy irányította, és a sejtek csakis a vezetőkön keresztül kommunikáltak egymással. A kommunikáció kizárólag az interneten történt, különleges telefonos alkalmazásokon keresztül, telefonon közvetlenül nem hívták egymást.

A migránsokat külföldön bejegyzett gépkocsikkal szállították, hogy nehezebb legyen rendszám alapján ellenőrizni a járműveket. A hálózat hatékony rendszert használt a bevándorlók által kifizetett pénzek eljuttatására is, amiből kizárták a bankokat.

Eközben a címlapon

Az illegális bevándorlókat arra tanították, hogy tartsák kikapcsolva a mobiltelefonjaikat a határátlépés idején, és ha elfogják őket, akkor a készülékekből a gyári beállítások visszaállítása gombbal töröljenek minden információt. Arra is megtanították őket, miként folyamodjanak menedékért a román hatóságoknál, és azzal is lassítsák az eljárást, hogy mindenképpen kérjenek tolmácsot a hatóságokkal folytatott kommunikációhoz, továbbá használhatatlan információkat közöljenek arról, hogy miként jutottak Romániába.

A migránsok a szolgáltatásokért fejenként 4-5 ezer eurót fizettek. A szerdai romániai akciót megelőzően az Európai Unión belüli határokon átívelő szervezett bűnözés felderítésére létrehozott Eurojust két találkozót is szervezett az ügyben eljáró román és német nyomozóknak, és szintén az Eurojust vállalta a szerda hajnali romániai és németországi rajtaütés összehangolását. Az akció keretében Romániában 12 Temes és Arad megyei helyszínen tartottak házkutatást.

Február közepén a Welt am Sonntag című német lap közölt a német rendőrségtől kapott adatok alapján cikket arról, hogy Temesvár lett a balkáni embercsempészet egyik központja. A román határrendészet a beszámolója szerint 2017-ben 5846 határsértőt tartóztatott fel az ország határain: közülük 2840-en illegálisan érkeztek Romániába, 3006-an pedig illegálisán próbálták elhagyni az országot. A közzétett adatok szerint tavaly megháromszorozódott a migrációs nyomás a román határokon, ezen belül a – Romániából kiszökni próbálók által célba vett – magyar (schengeni) határon az előző évinél ötször több határsértőt tartóztattak fel.